Od 7. avgusta škola jahanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prvi put u istoriji u okviru ustanove KP Zavod biće organizovana škola jahanja, čije je svečano otvaranje zakazano za 7. avgust. Školu organizuje Konjički klub „Srem“ pod pokroviteljstvom Angeline Meringer, doktorke veterine i operativnog trenera konjičkog sporta. Nju smo zatekli na hipodromu u obuci lipicanera – šestogodišnjeg Zvrkija i trogodišnje Balte.

Zvrki i Balta biće prvi lipicaneri u KP Zavodu na kojima će moći da se uči jahanje.
– U školi će se održavati grupni i individualni časovi jahanja na dva konja za početak, dok još dva pripremamo. Konje smo najpre šest meseci morali da obučavamo sa zemlje, bez jahača, kako bi se pripremili za školu jahanja. Kacige i opremu za polaznike obezbediće Konjički klub, a u okviru škole biće organizovani programi prilagođeni deci – priča Angelina.

Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

ERGELA LIPICANERA U ZATVORU Neobični štićenici KPZ u Sremskoj Mitrovici

Osuđenici, čuvari i zaposleni civili zajedno se brinu o 33 lipicanera u ergeli Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Konji su u sremskomitrovačkom zatvoru uzgajani od samog njegovog osnivanja 1895. godine. Lipicaneri, tačnije lipicanerske kobile, u ovu ergelu su stigle još davne 1945. godine. Za priplod su bili zaduženi vrhunski pastuvi iz tada čuvenih ergela poput Karađorđeva i Lipica, a čak su dopremani i iz Mađarske.

U strašnom požaru u velikoj pobuni zatvorenika 2001. godine stradale su sve štale. Na sreću, sačuvano je 15 kobila.

Sada ovaj kazneno-popravni zavod ima jednu od najlepših ergela u Srbiji, sa 33 lipicanera.

– U okviru KPZ imamo ergelu od 33 konja lipicanera i nekoliko grla engleskog punokrvnjaka, galopera, čiji ćemo zapat tek proširiti. Na ergeli trenutno radi devet osuđenih na lakše kazne zajedno s tri civila – kaže Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.
Alimpić kaže da je Ministarstvo pravde obezbedilo pet miliona dinara za obnovu štala i dodaje kako im je cilj da obnove hipodrom.

– Namera nam je da privučemo turiste koji dolaze u obilazak istorijskih lokaliteta drevnog Sirmijuma i da im u našem hotelu „Srem“ omogućimo prijatan boravak. Pored toga, meni je kao Mitrovčaninu cilj da hipodrom ponovo zasija starim sjajem, da na njemu mogu da se održavaju brojne kulturne i privredno-turističke manifestacije poput Fijakerijade, koja se nekad ovde održavala, ili Jesenjeg poljoprivrednog sajma, gde bismo prezentovali proizvode s naših poljoprivrednih dobara – priča Alimpić.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i