Završen projekat „Regionalna deponija Srem – Mačva“

Sremska Mitrovica – Danas je u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući održana konferencija za novinare povodom završetka projekta “Regionalna deponija Srem – Mačva”.

Grad Sremska Mitrovica i JKP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice u saradnji sa gradom Šapcem, i JKP “Stari grad” iz Šapca i dve nevladine organizacije iz oba grada u proteklih godinu dana realizovao je projekat “Regionalni projekat Srem – Mačva” u okviru kojeg je izgrađen objekat deponije koja je zvanično počela sa radom u avgustu mesecu prošle godine, kao i niz edukativnih i drugih aktivnosti.

“Izgradili smo – Regionalnu deponiju Srem – Mačva, i sad treba da radimo na podizanju svesti stanovništva o potrebi i značaju razdvajanja otpada na njegovom izvoru, tamo gde on nastaje, u samim domaćinstvima. Iz tog razloga samo i angažovali nevladine organizacije, po jednu na teritoriji oba grada, SM Omladinski centar iz Sremske Mitrovice i Udruženje Ekos iz Šapca koji su kroz promotivne aktivnost i nizom radionica koje su održane u srednjim školama, nastojali da približe ovu temu pre svega mladom stanovništvu koji su spremni na promenu”, rekla je Danijela Međedović asistent na projektu “Regionalna deponija Srem – Mačva”.

deponija1

Međedović je dodala da je grad Šabac kroz ovaj projekat nabavio i kontejnere za razdvajanje otpada i da su sredili deset reciklažnih ostrva na teritoriji grada Šapca, dok je u Sremskoj Mitrovici to urađeno kroz paralelni projekat koji je uradilo JKP “Komunalije”, i u okviru kojeg je nabavljeno oko 100 kontejnera i oko 1000 kompostera.

Međedović je dodala i da su kroz realizaciju projekta došli do saznanja da se zainteresovanost građana za odvajanje otpada povećava i najavila da će i u budućnosti nastaviti da kroz ovakve i slične projekte kao i kroz same kampanje gradova Sremske Mitrovice i Šabac ovu temu još više približe stanovništvu.

“Od velikog su značaja svi projekti koji dolaze u naš grad, pre svega koji se tiču rešavanja određenih problema, konkretno ovaj projekat se odnosi na rešavanje ekoloških problema i podizanje ekološke svesti kod naših sugrađana. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da je veliki broj naših građana, mladih sugrađana, učenika srednjih škola uključeno u ovakve projekte“, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice. Janković je najavio da će grad Sremska Mitrovica i dalje pružati podršku ovakvim i sličnim projektima.

Koordinator projekta „Ekološki svesna Mitrovica“, koji se realizovao kao podprojekat projekta „Reginalne deponije Srem – Mačva“, Nikola Samardžić osvrnuo se na sve aktivnosti koje su u prethodnom periodu sprovedene. U prvoj fazi projekta realizovan je foto konkurs, zatim niz edukativnih radionica u tri srednje škole u Sremskoj Mitrovici. Nakon radaionica učenici su posetili Regionalnu deponiju i upoznali se s načinom njenog rada, a organizovano je i jedno volontersko čišćenje divlje deponije na teritoriji sela Drenovac. Samardžiće je najavio i nastavak promotivnih aktivnosti sa ciljem dizanja ekološke svesti svih građana Sremske Mitrovice.

Projekat „ Regionalna deponija Srem – Mačva“ finansirala je Evropska unija u okviru „ EU Exchange 4“ programa koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Ukupna vrednost projekta je oko 150 hiljada eura, od toga 90 odsti vrednosti projekta je finansirala Evropska unija, a 10 odsto grad Sremska Mitrovica.

You May Also Like