Sremska Mitrovica –  Do kraja ove nedelje sindikat zaposlenih u „Mitrosremu“ doneće odluku o mogućnosti novog stupanja u štrajk.

U drugoj polovini decembra radnici mitrovačkog preduzeća “Mitrosrem” stupili su u štrajk, koji je prekinut samo tri dana kasnije uz obećanje da će se zahtevi koji su štrajkači imali ispuniti, međutim prema rečima Stevana Jovanovića, predsednik sindikata zaposlenih ovog preduzeća novi štrajk je na pomolu.

strajk1

Zaposleni u “Mitrosremu” imali su tri zahteva. Prvi zahtev odnosio se na isplaćivanje zaostalih zarada, drugi zahtev na smena rukovodstva, a treći zahtev koji su zaposleni u „Mitrosremu“ imali jeste da se napravi plan oporavka i izlaska „Mitrosrema“ iz krize.

Jovanović je za Ozon radio rekao da će se u toku današnjeg dana održati sastanak sindikata i nekoliko pravnika, na kojem će videti da li je sledeći potez zaposlenih u “Mitrosremu” novi štrajk.

On je ranije izjavio da su krajem decembra predstavnici sindikata razgovarali sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice, Branislavom Nedimovićem, kao i Dejanom Carević, direktorom Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i da im je za početak delom ispunjen prvi zahtev koji se odnosio na zarade. Tada je zaposlenima isplaćeno 50 odsto zaostalih zarada i dato obećanje će preostali novac biti isplaćen do Nove godine, kao i da će biti smenjen jedan deo rukovodstva preduzeća.

“Kako je od tri zahteva ispunjen samo jedan, i to ne sasvim i činjenice da ni jedan član rukovodstva ovog preduzeća nije smenjen, sindikat zaposlenih u “Mitrosremu” predložiće zaposlenima ponovo stupanje u štrajk”, dodao je Jovanović i rekao da će se do kraja nedelje tačno znati hoće li biti novog štrajka.

strajk3

„Mitrosrem“ ima 440 stalno zaposlenih i 30 – 40 sezonskih radnika. Prosečna plata zaposlenih u „Mitrosremu“ kreće se oko 30 000. Prema poslednjoj proceni nevladine organizacije „Mitrosrem“ vredi negde oko 80 miliona eura. Dug preduzeća je trenutno 14 miliona eura sa kamatama koje su veće od same glavnice duga.

Možda Vam se svidi i