Sremska Mitrovica – Nemačka mesna kompanija Tenis, prema najavama, na proleće bi trebalo da počne izgradnju pet velikih objekata savremenih farmi, a potom i mešaona stočne hrane kao i fabrika za preradu mesa.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, održao je polovinom januara, prvi sastanak sa predstavnicima najveće nemačke fabrike za preradu mesa i jedne od najvećih u Evropi, “Tenis” (“Tönnies”).

 

Branislav Nedimović rekao je i to da će opština sa svoje strane učiniti sve da se pojednostave procedure za dolazak te kompanije i da će se u svemu tome poštovati zakoni koji važe u Srbiji i kada je reč o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, građevinskim dozvolama i zaštiti životne sredine.

Najavljena su ulaganjima u visini od 200 miliona evra ove nemačke fabrike, za izgradnju šest proizvodnih pogona na teritoriji Republike Srbije od kojih bi čak 2 pogona bila u opštini Sremska Mitrovica. Dve potencijalne lokacije za igradnju pogona koje su pominjane tokom sastanka su u okolini sela Čalma i Glaca, gde nemački investitor planira da izgradi farmu i razvije kooperantske odnose sa tamošnjim uzgajivačima svinja.
Stručnjaci smatraju da sa aspekta razvoja kooperativnih odnosa dolazak nemačkog mesnog giganta može doneti boljitak u razvoju svinjarstva. Problem su, kako navode, objekti za tov koji ne odgovaraju nemačkim standardima. U opštini Sremska Mitrovica, samo 12% objekata za tov svinja je pun, tako da se od dolaska nemačkog investitora mnogo očekuje, naročito u pogledu popravljanja stanja u proizvodnji svinja na nivo koji je ovaj kraj imao pre devedesetih godina.

Možda Vam se svidi i