Sremska Mitrovica – Ovogodišnji sistematski pregledi dece za upis u prvi razred osnovne škole počeli su sredinom januara i trajaće do sredine maja, za Ozon radio potvrdila je doktorka Radovanović iz Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Sremska Mitrovica.

Deca na preglede i ove, kao i prethodnih godina dolaze po pozivu koji je upućen iz Dečijeg dispanzera, rasporedom koji je utvrđen azbučnim redom.

Za sada, prema rečima doktorke Radovanović, odziv roditelja da dovedu decu na sistemstki pregled je dobar.

sistematski pregled izvor novostitačkars

Foto: novosti.rs

„Uprkos tome što je u poslednje vreme veliki broj prehlađene dece, pa je odziv nešto manji od očekivanog on je i dalje na zadovoljavajućem nivou i nadam se da će tako ostati do sredine maja, kada je predviđeno da se svi sistematski pregledi budućih đaka prvaka obave“, rekla je Radovanović.

Sistematski pregled budućih đaka prvaka obuhvata pregleda izabranog pedijatra, pregled specijaliste za ORL, oftamologa, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i osnovne laboratorijske analize.

Svi specijalistički pregledi se zakazuju, a nakon obavljenih specijalističkih pregleda i laboratorijskih analiza, roditelji treba da se jave izabranom lekaru svog deteta, sa overenom propratnom listom specijalističkih pregleda, radi primanja vakcine i dobijanja potvrde za upis deteta u prvi razred.

Deca koja se upisuju u prvi razred osnovne škole primaju tri vakcine:
DiTePer (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), OPV (oralna polio vakcina) i MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola).

Roditelji dece koja su bolesna ili ne mogu da poštuju zakazani termin po grupama, mogu mogu da se jave Dečijem dispanzeru na broj 022/610-222

Možda Vam se svidi i