Srbija/Sremska Mitrovica – Deca do 12 godina ili niža od 135 cantimetra u automobilima će se voziti samo u specijalnim sedištima.

Ove novine u Zakonu o saobraćaju, koje će se primenjivati najkasnije od 1. juna, potvrdio je član Radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju, Damir Okanović.

„Uvideli smo da je izuzetno opasno kada su deca pozadi vezana sigurnosnim pojasem, a pritom nisu u dodatnom sedištu. U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je prosečna visina za dete do 12 godina“, objašnjava Okanović.

sediste za dete lepotaizdravljetackars

Foto: lepotaizdravlje.rs

Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. Istraživanja su pokazala da se je samo 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima.

Sadašnji propisi o deci

Do tri godine mora da bude u sigurnosnom sedištu.
Od tri do 12 godina ne moraju da budu u sedištu, ali na zadnjem sedištu treba da budu vezana pojasem
Na prednjem sedištu ne smeju da budu mlađi od 12 godina.
*Može biti u sedištu napred, ali mora biti okrenuto suprotno od smera kretanja automobila i vazdušni jastuk mora biti isključen

Okanović, koji je i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da sedišta nisu svemoguća, ali su daleko bezbednija za dete.

„Događale su se nesreće u kojima su deca ginula, a roditelji su zadobili samo ogrebotine. Najčešća je zabluda roditelja da su deca sigurnija u njihovom naručju. A u trenutku sudara, težina deteta se višestruko povećava i roditelji nemaju šanse da ih zadrže“, dodaje Okanović.

Istraživanja su pokazala da je rizik da se dete povredi ukoliko nije u sedištu povećano i do sedam puta, dok sedište smanjuje rizik povreda i do 70 odsto. Dečja sedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar od pozadi od 30 kilometara na sat.

Kazne za za vožnju dece u krilu ili napred kretaće se od 15.000 do 30.000 dinara, povlačiće sa sobom šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i