Sremska Mitrovica – Policajci iz Sremske Mitrovice vratili nadu azilantu sa bliskog istoka. Pronašli torbicu sa novcem između sedišta autobusa koji se vraćao iz Šida.

Kada je pomislio da su sve nade izgubljene i da izbeglički put neće nastaviti, jer je sva ušteđevina koju je poneo sa sobom nestala za čas, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici vratili su nadu u bolji život jednom sirijskom migrantu – uspeli su da pronađu i vrate mu torbicu sa 2.500 evra!

U sredu ujutru oko pet časova policajcu Dejanu Bogaljeviću, koji se nalazio u blizini graničnog prelaza Berkasovo – Bapska, prišao je usplahireni Sirijac, objašnjavajući na engleskom jeziku da mu je u autobusu kojim je doputovao iz Preševa ostala torbica sa 2.500 evra. Međutim, Sirijac nije zapamtio o kojem prevozniku je reč, kao ni boju i registarski broj autobusa.

Berkas
Vladimir Malešević, Siniša Pavić, Miroslav Cvetković i Dejan Bogaljević

„Bio je veoma zabrinut i utučen“, priseća se Dejan. „Govorio je brzo, skoro u panici, u strahu da je novac izgubljen i da će mu taj gubitak još više otežati ionako naporan i mučan položaj. Pozvao sam Vladimira Maleševića, volontera Crvenog krsta iz Šida i zajedno smo ga smirili rečima da ćemo učiniti sve da otkrijemo koji je autobus u pitanju i pronađemo novac. Pozvao sam dežurnu službu policijske stanice u Šidu, koja je obavestila patrole da zaustave i pregledaju autobuse koji se vraćaju sa graničnog prelaza Berkasovo – Bapska“.

Prilikom kontrole autobusa koji je zaustavljen kod pružnog prelaza na ulazu u Šid policajci Siniša Pavić i Miroslav Cvetković opazili su torbicu.

Dejan, Siniša i Miroslav kažu da je ovakvo postupanje jedino ispravno i sa profesionalnog i sa ljudskog stanovišta i da bi i u svakoj drugoj situaciji postupili u skladu sa dužnošću i sa svojom savešću, kako bi pomogli onima koji su u nevolji.
„Popeo sam se na sprat i počeo da pregledam. Između dva sedišta primetio sam crnu torbicu koja je zapala između njih i gotovo se nije ni videla. U njoj se nalazila cela suma čiji je nestanak izbegli Sirijac prijavio“, kaže Siniša.

Ubrzo su taksijem do autobusa stigli vlasnik izgubljene torbice, prevodilac za sirijski jezik i Vladimir, volonter Crvenog krsta.

„Nađenu torbicu sa novcem predali smo vlasniku, koji nije krio svoju radost i uzbuđenje“, kaže Pavić.

Volonter Malešević dodaje: „Prvobitni očaj kada je shvatio da je izgubio jedinu imovinu koju je poneo iz razrušene domovine, zamenilo je ushićenje kada smo mu je vratili nazad. Grlio nas je, zahvaljivao, srećan što će moći da nastavi put sa manje neizvesnosti i straha“.

Izvor/foto: Večernje novosti

Možda Vam se svidi i