Sremska Mitrovica – 24. Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“, održan je proteklog vikenda u sremskomitrovačkom Pozorištu „Dobrica Milutinović“.

Na festivalu je učestvovalo 30 takmičara koji su se nadmetali u tri kategorije i to: autorska beseda, interpretacija i improvizacija. Besede su mogle da budu na slobodnu ili zadatu temu. Zadate teme ove godine bile su: Visoko ti svud u nas, glavu diže prazan klas (Petar Petrović Njegoš), Lomi li se ram tradicionalne porodice? i tema 170 godina od Sretnjskog ustava.

12317974_1644120829174193_789708118_o

Besedničko sudsko veće činili su prof. dr Vojislava Jelićm dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tihomir Petrović, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice, Jasna Arbanas, predsednici Odbora Festivala i Jovan K. Radunović, počasni predsednik Odbora Festivala.

Festiva je i ove godine zvanično otvorio načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić.

Pobednici:

1. Mesto u kategoriji autorska beseda osvojio je Uroš Pavlov za besedu „U kulturi je spas“

1. Mesto u kategoriji interpretacija osvojio je Mladen Stiković za besedu „Smišljene sumnje“

1. Mesto u kategoriji improvizacija pripalo je Đorđu Kneževiću, koji je besedio na temu „Nemoj da ti tuga dugo traje,idi vidi na koga pas laje“.

Nagrada publike je dobio Luka Radovanovića, koji se takmičio u kategoriji autorska beseda „Utopija nedeljom popodne“, a nagradu Advokatske kancelarije Levajac je takođe osvojio Uroš Pavlov. Povelja za vernost festivalu „Aleksandar Erdeljan“ pripala je Marku Šukalo.

Kao i prethodnih godina organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Festival besedništva je najstariji festival u Sremskoj Mitrovici, a održava se od 1992. godine.

Možda Vam se svidi i