Sremska Mitrovica – Od sutra građani Srbije više neće morati da brinu i dobro zagledaju neki proizvod u kupovini, jer će na svim namirnicama biti deklaracija koju će moći da pročitaju, naložio je novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda koji stupa na snagu 1. aprila.

Osim što će spisak sastojaka biti napisan strogo propisanom veličinom slova, deklaracija će morati da sadrži informacije o tome gde je proizvod napravljen i iz koje zemlje je uvezen, kog su porekla arome, dok će drugom nijansom i vrstom slova biti istaknuti podaci o alergijama.

Olakšavajuća okolnost biće i to što kupci više neće morati da pregledaju proizvode uzduž i popreko kako bi utvrdili do kada je proizvod upotrebljiv jer će rok trajanja, ali i cena, ubuduće biti na vidnom mestu na proizvodu.

– Deklaracija uvoznika mora biti kopija originalne deklaracije i mora da sadrži podatke o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen. Ranije to nije bio slučaj, pa nismo znali gde su proizvedene neke poznate robne marke. Na deklaracijama više neće moći da piše da neki proizvod u trgovinama sadrži sastojke koji mu nisu svojstveni – kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije i dodaje da zbog smanjene potrošnje sigurno u prometu ima proizvoda sa starim deklaracijama, o čijoj će sudbini odlučiti nadležni državni organi.

Možda Vam se svidi i