Sremska Mitrovica – Sutra zvanično počinje primena novog Zakona o planiranju i izgradnji po kojem se građevinske dozvole dobijaju za samo 28 dana.

Novi Zakon o planiranju i izgradnji podrazumeva da sve lokalne samouprave treba da imaju jedan šalter, odnosno sektor, koji će se baviti davanjem prvo informacija, a zatim i pomoći potencijalnom investitoru.

To podrazumeva da građanin dođe na šalter preda zahtev i projekat, a sve saglasnosti činovnici pribave za njega po službenoj dužnosti, a ne da kao do sada luta od jedne do druge institucije i traži odobrenje za priključak na struju, vodovod, telefon…

divlja-gradnja

Novim Zakonom skraćeni su i rokovi za rešavanje zahteva, a odredbama je lokalna samouprava obavezna da pokreće postupke protiv službenika institucija i javnih preduzeća ako ne poštuju zakonske rokove. Upis objekta u katastar biće obavljan po službenoj dužnosti i trajaće najviše sedam dana umesto dosadašnjih 45.
Izdavanje građevinske dozvole u Srbiji trajalo je u proseku 269 dana, a njena cena je u proseku 3,5 puta viša nego u susednim zemljama.

You may also like