Ne zaboravite da „osvežite“ komplet prve pomoći

Sremska Mitrovica – Ukoliko ste komplet prve pomoći za vaše vozilo kupili onda kada je zakon to naložio, vreme je da proverite rok trajanja pojedinih predmeta koji se u njemu nalaze.

Od 11. decembra 2009. godine u Republici Srbiji na snazi je aktuelni Zakon i bezbednosti saobraćaja koji pored svega ostalog obevezuje vozače da u svom vozilu poseduju komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem.

prva pomoc1

Kako je rok trajanja pojedinih gaza, zavoja i kompresa 5 godina, može da se desi da je rok trajanja nekih od komponenti u kompletu prve pomoći u vašem vozili pri isteku ili je već istekao. Da ih sve zamenite ukupno će vas koštati oko 1.200 dinara.

U objektima Apoteka „Sremska Mitrovica“ cena sterilne gaze od pola metra je 63,65 para dok je ona od metra 87,41 dinara. Sterilna kompresa košta 20,16 dinara po komadu, kaliko zavoj (8cm x 5m) 51,55 dinara, dok kaliko zavoj većih dimenzija (10cm x 5m) košta 60 dinara. Adhezivni zavojni materijal je 128,30 dinara po komadu, a flaster na kalemu košta 145,54 dinara. Da bi se kupili i zamenili elementi kompleta prve pomoći kojima ističe rok upotrebe, potrebno je izdvojiti oko 1.200 dinara.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoći sedam proizvođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su „Karan Co.“, „Galenika“, „MBS Tehno d.o.o.“, „Mediteks A.D.“, „Tosama d.d.“, „Evropa lek d.o.o.“ i „Altios.d.o.o“. Postoje dve vrste prve pomoći, tip A za motocikle i tip B za automobile, koji sadrži 18 komponenti. Za ove kompleta treba izdvojiti od 2.300 do 3.500 dinara. Ukoliko nema odgovarajući komplet za prvu pomoć vozač će morati da plati kaznu od 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom . Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

prva pomoć

Svaki komplet prve pomoći ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

You May Also Like