Sremska Mitrovica – U sredu, 9. decembra u Vizitorskom centru Valjevac u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, udruženje Ruralni centar sova, organizovalo je konferenciju/radionicu pod nazivom „Valorizacija biodiverziteta kao zamajac ruralnog razvoja“.

Na konferenciji je valorizovan biodierzitet urbanog i ruralnog područja grada Sremska Mitrovica radi stavljanja u funkciju održivog eko i etno eko turizma. Ciljane grupe biodiverziteta su ptice i dnevni leptiri, a ciljne grupe organizacije civilnog društva iz oblasti životne sredine, ruralnog razvoja, poljoprivrednici i turističke agencije odnosno pružaoci usluga u etno eko turizmu.

????????????????????????????????????

Cilj konferencije/radionice je stavljanje za isti sto organizacija koje se bave naukom i istaživanjem biodiverziteta sa jedne strane, vrednovanje i promocija naučno istraživačkog rada i sa druge strane lokalno stanovništvo i pružaoci usluga u eko – etno turizmu, radi promocije i zaštite biodiverzita područja, obogaćivanja turističke ponude kao i stvaranja novih usluga u ponudi registrovanih etno domaćinstava.

Konferencija je predstavila sintezu aktivnosti i rezutata projekata finansiranih od strane više donatora: Gradske uprave za urbanizam, inspekcijske i komunalne poslove Grada Sremska Mitrovica, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Fonda za promociju nauke uz prezentaciju dobrih primera prakse projekata finansiranih od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i EU fondova.

Na radionici je učestvovalo 40 prestavnika civilnog sektora ruralnog centra Sova, Pokreta gorana Sremska Mitrovica, Klastera Sveti Dimitrije, Pčelara Fruške gore, NIDBS Josif Pančić, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inkluzivno edukativnog centra IN, Zelena Zasavica, predstavnika pružanja usluga u etno turizmu, poljoprivrednih proizvođača, Agencije za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i gostiju iz Nijemaca (R. Hrvatska), Općine Nijemci, Turističe zajednice opštine Nijemci, Centra za promatranje ptice Nijemci i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko – srijemske županije.

????????????????????????????????????

U prvom delu radionice prezentovane su vrednosti i potencijali ruralnog eko turizma, dok je drugi deo bio predviđen za prezentovanje dobrih primera prakse iz Srbije I Hrvatske. Radionica je završena najavam aktivnosti na projektu Ruralni eko etno turiza, zamajac ruralnog razvoja partnerstva Srem+ koji će realizovati Ruralni Centar Sova ispred partnerstva LAG Srem+. podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Možda Vam se svidi i