Sremska Mitrovica – Nacionalna služba za zapošljavanje poziva učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola da dođu u najbližu Filijalu NSZ i informišu se o obrazovnim profilima srednjih stručnih škola i fakulteta, kao i o potrebama tržišta rada, kako bi lakše i kvalitetnije doneli svoju prvu profesionalnu odluku o izboru budućeg zanimanja.

Od naših savetnika za planiranje karijere mali i veliki maturanti dobiće sve informacije i stručnu pomoć u pravljenju plana razvoja svoje karijere, u skladu sa perspektivama zapošljavanja i individualnim znanjima, veštinama, sposobnostima i interesovanjima. Profesionalno savetovanje u vezi sa planiranjem karijere obavlja se u NSZ individualno, na osnovu ličnog zahteva i zakazanog termina.

11574-nsz-logo

U Filijalama NSZ budućim srednjoškolcima na raspolaganju su štampana i interaktivna verzija „Vodiča za osnovce“. Upitnici u ovom Vodiču pomoći će učenicima da razmisle o sebi, svojim sposobnostima i interesovanjima za pojedine grupe zanimanja. Tu su i osnovni pojmovi o svetu rada i obrazovanja, informacije o vrstama škola, mogućim greškama, kratki opisi brojnih zanimanja i saveti za pravilno planiranje karijere, a učenici se mogu upoznati i sa starim zanatima i nekim zanimanjima budućnosti.

Igrica „Karijerno putovanje“ namenjena je učenicima viših razreda osnovne škole kako bi se na na vreme upoznali sa dostupnim zanimanjima i srednjim školama. Na zabavan način mladi upoznaju svoja interesovanja i razmatraju različite karijerne mogućnosti. Igra pruža opis dominantnih interesovanja i kratke opise obrazovnih profila srednjeg stručnog obrazovanja koji odgovaraju tim interesovanjima. I ova igrica je takođe dostupna na sajtu NSZ.

You may also like