Sremska Mitrovica – Sredinom septembra meseca Ministarstvo prosvete zatražilo je od nadležnih službi bezbednosnu procenu o izlasku iz Srbije u zemlje Evropske Unije imajući u vidu da je početak školske godine periodu u kojem veliki broj srednjih škola realizuje ekskurzije, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Najčešće destinacije srednjoškolskih ekskurzija van granica Srbije jesu Budimpešta, Beč i sever Italije, a kako su zbog priliva migranata mnogobrojne granice zatvorene postavilo se pitanje koliko je bezbedno i praktično sada realizovati ekskurzije izvan Srbije.

skola-foto-ZZE-JOVANOVICH

Što se tiče sremskomitrovačkih srednjih škola ekskurziju u inostranstvo do sada je realizovala samo Mitrovačka gimnazija, koja prema rečima direktorice, Mirjane Đorđević nije imala problema da dođe do svoje destinacije, kao ni na povratku u Srbiju.

Osim gimnazije ni jedna druga srednja škola ne planira realizaciju ekskurzije u narednom periodu, tačnije u prvom polugodištu.

Direktor Srednje škole Nikola Tesla, Milisav Daničić, za rado Ozon potvrdio je da će se ekskurzija u ovoj školi realizovati u okviru granica Srbije, dok je Nebojša Ognjenović, direktor Srednje prehrambeno – šumarske i hemijske škole rekao da će učenici te škole na ekskurziju ići najverovatnije tek u drugom polugodištu, kada izađe novi Pravilnik o ekskurzijma i nastavi u prirodi.

U srednjoj ekonomskoj školi „9. maj“, kao i Srednjoj medicinskoj školi „Draginja Nikšič“, kao period za realizaciju ekskurzija takođe se pominje drugo polugodište.

Možda Vam se svidi i