Sremska Mitrovica – Tokom prethodne godine sanitarni inspektori napisali su čak 120 kazni na 50.000 dinara za roditelje koji nisu svoju decu vakcinisali obaveznim vakcinama, od toga 56 kazni napisano je roditeljima iz Vojvodine, među kojima nije bilo roditelja iz Sremske Mitrovice.

Uprkos činjenici da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana niti ih roditelji vode kod lekara, a jedan broj roditelja donosi takvu odluku i kod pedijatra potpisuje izjavu da ne želi da njegovo dete bude vakcinisano.

vakcinacija

Zbog dece koja nisu vakcinisana obaveznim cepivima ugrožava se kolektivni imunitet, što za posledicu može imati vraćanjedavno iskorenjenih i opasnih bolesti kao što su dečija paraliza, difterija ili velike boginje.

Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srbije propisuje da u slučaju da roditelj ne dovede dete kod pedijatra u vreme kada je propisana vakcinacija, dom zdravlja nekoliko puta treba da upozori roditelje na tu obavezu, pa tek posle neuspelih pokušaja šalje informaciju sanitarnoj inspekciji da dete nije vakcinisano.

Sanitarna inspekcija nakon ponovljene provere slučaj šalje kod sudije za prekršaje. Procenat dece u Srbiji koja svake godine budu vakcinisana je oko 90 odsto, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 odsto vakcinisanog stanovništva čini takozvani kolektivni bedem koji štiti od epidemija i onaj manji broj nevakcinisanih.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji ne žele da vakcinišu svoju decu jesu tvrdnje koje je pre petnaestak godina izneo jedan engleski naučnik, das u vakcine štetna, a da MMR vakcina čak dovodi i do bolesti autizma kod dece. Kasnije je ustanovljeno je da je takav zaključak bio zasnovan na netačnim informacijama, pa je teorija odbačena, ali sumnja je ostala.

Obavezne vakcine: BCG (protiv tuberkuloze), HepB (protiv akutnog hepatitisa B), MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola), HiB (sprečava smrtonosnu bakteriju Hemofilius influence), DTP (protiv difterije, tetanus i velikog kašlja), Poliovakcina (protiv dečije paralize).

Možda Vam se svidi i