Od tri miliona domaćinstava u Srbiji, struju krade oko 120.000 domova, koji imaju prosečan račun od 5.000 do 7.000 dinara. Među najčešćim načinima za nelegalno korišćenje kilovata monteri su pronašli direktno priključenje na banderu, uključenje na dovod pre brojila, zamenu mesta žica za odvod i dovod. Kradljivci još koriste i magnete koje umotavaju u tkaninu ili pak izolir trakom pričvršćavaju na strujomer da ne bi ostavili trag krađe. Ipak, procene EPS kažu da se otkrije tek svaki peti kradljivac struje.

struja-krada-krada-struje-1381870034-381725

Ilustracija Kurir

Distribucije u Srbiji započele novu akciju suzbijanja nelegalne potrošnje električne energije.
Monteri iz centralne Srbije krenuli su proteklih dana u „češljanje“ ukradenih kilovata i tako otvorili još jednu veliku akciju suzbijanja krađe električne energije. Strujomeri koji se okređu unazad i brišu kilovate, magneti za brojila, zamena mesta žica samo su neki od ukupno 52 načina na koje u Srbiji kradu struju i EPS prave godišnji gubitak od oko 100 miliona evra.

Na meti električara distribucije će se uskoro naći i stanovnici prestonice. Kada Beograđani ne bi krali struju, ceo grad bi mogao besplatno da se napaja skoro tri meseca. Samo na području glavnog grada otkriveno je 5.000 krađa struje vrednosti 300 miliona dinara.

Najveći broj nelegalnih potrošača električne energije živi na seoskom i prigradskom području. U ovim naseljima lakše je sprovesti sopstveni priključak ili neopaženo „otuđiti“ kilovate. Ipak, građani koji kradu struju treba da imaju u vidu da su kazne za takve potrošače visoke i da iznose od 200.000 dinara pa do nekoliko miliona.

Možda Vam se svidi i