Država još nije ponudila rešenje za kredite u francima, a banke ističu da i dalje važe olakšice iz 2013. godine.

Država zasad ne nudi rešenje za kredite u švajcarcima, pa su građani, njih 21.785, prepušteni sebi i pregovorima s bankama, koje su ih pozvale da dođu na dogovor. Kurir je kod finansijskih stručnjaka proverio koje su trenutne mogućnosti zaduženih u francima.

franci

Posle sastanka Udruženja banaka Srbije, bankari su saopštili da i dalje važe olakšice koje su uvedene posle preporuka Narodne banke Srbije 2013. Tad su banke ponudile da se mesečne rate klijenata smanje od 12 do 19 odsto u naredne tri godine, odnosno da se obračunavaju na osnovu kursa koji je važio kad su krediti uzeti.
Razlika, odnosno to smanjenje rate, neće biti oprošteno i moraće da se otplati na dva načina – dužim rokom otplate za period kad su rate bile smanjene ili dodavanjem inicijalnom dugu i podelom na rate.
Na primeru rate od 500 CHF, to je 2013. značilo umanjenje 60 do 95 franaka. S obzirom na to da poslednji rast franka posle 2013, odnosno pre nedelju dana, smanjenje rata bilo bi još veće, ali, opet, ta razlika ne bi nestala, već bi morala da se plati. Ovo rešenje znači da dužnici dobijaju predah i nadaju se da će franak oslabiti i doći na nivo iz 2007. ili 2008, što nije nemoguće s obzirom na to da je reč o kreditima na 20-30 godina.

Opcija je i konverzija kredita u evro, ali to znači da treba zaboraviti sve što ste otplatili dosad i krenete da vraćate kredit ispočetka. Naravno, opasnost divljanja franka više ne postoji. Ova dva rešenja ne podrazumevaju bilo kakvu pomoć države, a ako bi ona rešila da na neki način pomogne onda bi to verovatno podrazumevalo neki model konverzije, gde bi država ili banke preuzele deo gubitka građana.
Stav banaka o rešenju problema kredita u švajcarskim francima je očekivan, navodi Dejan Gavrilović iz udruženja građana „Efektiva“. On je istakao da postoji mala grupa banaka koja ima mali broj kredita u švajcarskim francima i koja ne želi da se odrekne zarade.
Čeka se odgovor NBS jer su najavljeni razgovori za sledeću nedelju – kaže Gavrilović i dodaje da ako ne bude ponuđeno sistemsko rešenje, sledeća instanca biće sud.

Možda Vam se svidi i