Sremska Mitrovica- Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti a broj obolelih od gripa je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.
Trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu je opadajući u odnosu na prethodni period.

Od početka 2015 godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je potvrdio infekciju virusom gripa kod jedne osobe sa privremenim boravkom na teritoriji opštine Sremska Mitrovica (AH1N1pmd09), a kod dvoje dece
predškolskog uzrasta sa teritorije opštine Sremska Mitrovica infekciju virusom AH3N2.

Na teritoriji opštine Šid je kod dve osobe potvrđena infekcija virusom gripa (AH1N1PDM09 i AH3N2).

Kod osoba sa prebivalištem na teritoriji opština Inđija i
Irig, koji su zbog sa teške respiratorne bolesti hospitalizovani na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, potvrđen je virus gripa AH1N1pdm09 odnosno AH3N2.

Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Dve osobe sa laboratorijski potvrđenim gripom, sa teritorije opštine Inđija su preminule, a prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, smrtni ishod se može dovesti u vezu sa prethodnim obolevanjem od gripa uz prisustvo komorbiditeta koji su mogli biti uzrokom nastalih komplikacija.

Iz Zavoda podsećaju da se grip najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i
bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom.
Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje
puno tečnosti i mirovanje.

Možda Vam se svidi i