Sremska Mitrovica – Danas su svečano uručeni ključevi novom vlasniku fabrike „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici – austrijskoj kompaniji „Gerlinger holding“, koja će u prvoj fazi zaposliti 380 radnika i uložiti 16 miliona evra u novu opremu.

Uručenju ključeva prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

IMG_9853

Premijer je rekao da je dolazak „Gerlinger holdinga“ izuzetno važan za taj grad, Vojvodinu i Srbiju jer će se fabrika „Mitros“ kojom se zemlja ponosila decenijama, uništena od 2005. do 2009. godine, sada graditi ponovo na zdravim osnovama.

„Od septembra ćemo na srpskim rafovima moći da kupimo slaninu i kobasice iz Mitrosa“, rekao je Vučić i dodao da veruje da će Gerlinger holding sarađivati i sa nemačkim Tenisom čiji predstavnici u Srbiji već traže zemljište za izgradnju farmi svinja, što bi dodatno povećalo proizvodnju u „Mitrosu“.

Prema njegovim rečima, na taj način će se dodatno povećati proizvodnja i pomoći srpskim seljacima i domaćinima jer proizvoditi više i imati obezbeđeno tržište.

Proizvodnja bi trebalo da krene početkom jula, a krajnji cilj je da fabrika ima više od 1.000 radnika, da se u novu opremu uloži više od 20 miliona evra i da se proizvodi izvoze u Rusiju i Kinu.

Vlasnik austrijske kompanija Johan Gerlinger rekao je da je Srbija idealno mesto za ulaganje jer ima pre svega sirovinu, ali i druge preduslove za investiranje.

„Mi želimo da vratimo sjaj Mitrosu i velicinu koju je imao u najboljim vremenima,“ rekao je Gerlinger.

Gerlinger je naveo da su se pregovori koji su počeli prošle godine malo odužili, ali da su problemi rešeni efikasno, zahvalio se na velikom uloženom trudu Branislavu Nedimoviću i ljudima koji su sve probleme koji su postojali rešili u rekordnom roku.

Johan Gerlinger je istakao i da kompanija ima proizvodne pogone u Rumuniji i Mađarskoj i da prodaje izvozi i na tržiste EU, ali i Rusije.
Ključeve „Mitrosa“ vlasniku „Gerlingera“ uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je poručio da je cilj se ta kompanija vrati na nivo iz 90 ih godina i da veruje da će novi vlasnik u tome pomoći.

IMG_9886

„Cilj nam je da grad vratimo u devedesete, kada je broj radnika u pitanju“, rekao je Nedimović.

Mesna industrija „Mitros“ osnovana je 50-ih godina prošlog veka i dugo je bila jedna od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika.

Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija „Svislajn Takovo“, dogodila se 2005., ali je 2009. „Mitros“ otišao u stečaj koji je u fabrici dočekalo 150 radnika.

Nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca „Mitrosa“ je 16. januara prihvatio ponudu austrijskog „Gerlinger“ holdinga od 800.000 evra za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi.

Austrijska kompanija ima proizvodne pogone u Mađarskoj i Rumuniji gde zapošljava oko 800 ljudi.

„Mitros“ je treći proizvodni pogon u u nizu, a najavljeno je da će to biti klanica sa najvećom proizvodnjom u okviru ove kompanije.

Možda Vam se svidi i