Sremska Mitrovica – Kako vreme prolazi nekako nam se čini da sve više ljudi štrajkuje, što je i istina, doduše štrajkovalo se i ranije, ali kraće, zahtevi su ispunjavani i nalazila su se rešenja mnogo brže nego danas.

Štrajk advokata završen je početkom ove nedelje nakon puna četiri meseca, štrajk prosvetnih radnika još uvek traje, čak od 17. novembra prošle godine, a kraj mu se nakon brojnih neuspelih pregovora ni ne vidi, a upravo juče je najavljen još jedan prostest na nacionalnom nivou. Ovaj put najavili su ga predstavnici tri sindikata zaposlenih u pravosuđu, a sprovešće ga ukoliko Vlada Srbije ne predloži potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

strajk1

Što se tiče mitrovčana osim što su se priključili štrajku advokata i prosvetara, imali su i svoje sopstvene bitke koje su vodili, pre svega misli se na štrajk zaposlenih u “Mitrosremu” krajem prošle godine koji je prekinut nakon samo tri dana uz obećanje da će im zahtevi biti ispunjeni. Prema srpskoj poslovici “obećanje ludom radovanje” prošli su i zaposleni u ovom mitrovačkom preduzeću, kojima je od tri zahteva ispunjen samo deo jednog koji se odnosio na zarade. Nezadovoljni radnici najavljuju da postoje velike šanse da se ponovo stupi u štrak.

Prošle godine u junu mesecu još jedno mitrovačko preduzeće je stupilo u štrajk, reče je o vodoprivrednom preduzeću “Hidrograđevinar”. Zaposleni u ovom preduzeću stupili su u generani štrajk u junu, međutim kao i “Mitrosrem” i “Hidrograđevinar” je vrlo brzo odustao od protesta, ali za razliku od zaposlenih u “Mitrosremu” oni nisu dobili nikakva obećanja da će im zahtevi biti ispunjeni, nego su odlučili da podnesu kolektivnu tužbu i da svoja potraživanja naplate sudskim putem. Na žalost zaposleni u ovom preduzeću još uvek vode bitku za svoja potraživanja, nastavljaju sa radom i zadovoljavaju se zaradama koje dobijaju sa godinu dana zakašnjenje.

Postavlja se pitanje da li je štrjak najbolje ili jedino rešenje? Ko i koliko ispašta? U štrajku prosvetara ispaštaju učenici, u štrajku advokata jedna strana ispašta, dok drugoj održavanje protesta odgovara sve u zavisosti od procesa koji vodite, a zbog štrajka na koji niko ne reaguje, kao da niko ni ne ispašta, naravno osim onih koji su ga pokrenuli.

Da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih protesta realno je za očekivati, jer u narednom periodu najavljena su još otpuštanja zaposlenih, u državnim ustanovama kasne plate sada već dva meseca, generalno raste nezadovoljstvo i nemaština kod građana Republike Srbije, a mnogi kao jedno rešenje svojih problema vide u protest.

Možda Vam se svidi i