U decembar sa manjim primanjima?

Sremska Mitrovica – Primanja najstarijih i onih koji dobijaju platu iz državne kase poslednji put su, kako to zakon nalaže, uvećana u aprilu ove godine, i to za 0,5 odsto. Prema aktuelnom budžetu, u oktobru je trebalo da usledi uvećanje od jedan odsto. Ali, krajem prošle godine je, da bi se to uvećanje zaista i dogodilo, u Zakon o budžetskom sistemu ubačen – jedan uslov.

– Članom 27a Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je da u slučaju da se do 1. jula 2014. godine ne donese propis kojim će se urediti ujednačavanje nivoa plata, odnosno zarada zaposlenih u javnom sektoru neće se ni vršiti usklađivanje plata i penzija na način kako je to predviđeno za oktobar 2014. godine – piše “Blic”.

I mada je prethodnih nedelja bilo ideja da se umanjenje plata i penzija odloži za početak 2015, ova mera biće primenjena ove godine. Još uvek se ne zna da li će biti umanjena primanja već za novembar.

365970_penzioner2-rojters_f

Zakon o platnim razredima, koji je trebalo da uredi ujednačavanje nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, biće, kako najavljuju u Vladi, donet do kraja godine.

Detalji ove i ostalih mera štednje, ali i rebalansa budžeta, biće, konačno definisani do kraja ove nedelje. Danas se, naime, iz Vašingtona sa redovnog, jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Srbiju vraćaju ministar finansija Dušan Vujović i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra, kao i da već naredne godine broj zaposlenih u javnom sektoru umanji za oko 25.000 ljudi.

You May Also Like