Sremska Mitrovica – Komisija za otkup knjiga za javne biblioteke u Srbiji u novom sastavu održala je prvu javnu sednicu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Na konkurs koji je raspisan je 10. februara prijavilo se 276 izdavača sa 3490 naslova, stoji u saopštenju.

Komisiju za otkup knjiga sa mandatom od četri godine, koju je prošle godine formiralo Ministarstvo, čine: prof. dr Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr LJiljana Marković, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Miloš Ković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, dr Aleksandar Belić, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Jerko Denegri, profesor Univerziteta u penziji i Milan Vlajčić, filmski književni kritičar i književnik.

Rad Komisije za otkup knjiga za javne biblioteke na teritoriji Republike, kao i prethodne godine, biće otvoren za javnost.

Ministarstvo kulture i informisanja je za otkup knjiga opredelilo 120 miliona dinara, što je za 30 miliona više nego prethodne godine, tako da će za 178 javnih biblikoteka u Srbiji biti obezbeđeno i srazmerno više knjiga.

Među 178 matičnih i granskih biblioteka koje će dobiti otkupljene publikacije, nalazi se i biblioteka “Gligorije Vozarović” iz Sremske Mitrovice.

You may also like