Sremska Mitrovica – Kako je saopšila nevladina organizacija “Srbija u pokretu” , za mesec dana postojanja SMS servisa za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je 439 prijava, a biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, piše Tanjug.

Grad Sremska Mitrovica je među prvih 9 gradova iz kojih je stiglo najviše prijava o korupciji, a to je više od 5 prijava od dana kada je servis postao aktivan.

Od ukupno 439 prijava za celu Srbiju, validno je 219. Od tog broja 53,4 posto spada u kategoriju korupcije, 15,9 posto u povredu prava pacijenata i 22,8 posto organizaciju rada zdravstvene službe navodi se u saopštenju.

Korupcije mito i neformalna plaćanja zastupljeni su sa 42,73 posto, zloupotreba službenog položaja 30,76 posto i ostalo 26,49 posto.

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu (061/ 24 444 24) dostupan je građanima 24 časa, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji obučeni aktivisti Srbije u pokretu odgovoraju u pisanoj sms ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

Osim na SMS servis, građani korupciju mogu da prijave i na sajtu www.kakavjedoktor.org , na kome mogu i oceniti kvalitet i zadovoljstvo pruženim uslugama u zdravstvu.

 

Izvor: Tanjug

You may also like