Sremska Mitrovica – Šabac – Srbiji prete bujične poplave i rast vode na velikim rekama zbog otapanja snega sa Alpa, ali i obilnih padavina koje su najavljene za vikend u nekim delovima Srbije.

Prma informacijama Hidrometeorološkog Zavoda Srbije, situacija najkritičnija na Savi kod Šapca, gde je proglašena vanredna odbrana od poplava. Vodostaj Save pažljivo se prati 24 časa, uz napomenu da će narednih 20 dana, odnosno do 20. ili 25. aprila, biti kritičan period, što će, pre svega, zavisiti od vremenskih prilika.

U ponedeljak, 8. aprila, zakazana je sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj će na dnevnom redu biti mere za odbranu od poplava kako bi se u taj posao uključile sve raspoložive snage.

Vrh talasa očekuje se danas, kada će vodostaj sa 514 cm dostići 523 cm. Vodostaj na Savi kod Šapca se nalazi iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Jamene i Sremske Mitrovice iznad granice redovne odbrane sa tendencijom stagnacije naredna tri dana. Na Savi kod Beograda vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane sa tendencijom manjeg porasta naredna tri dana. Na Dunavu nizvodno od Bačke Palanke vodostaji će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava naredna tri dana kada se očekuje vrh talasa. Na Moravici vodostaji se nalaze iznad granica redovne odbrane sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna 24 časa.

You may also like