Mitrovački osuđenici mogu u kućni pritvor

Sremska Mitrovica – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković potpisao je Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima osam gradova – Pančeva, Smedereva, Požarevca, Leskovca, Sremske Mitrovice, Čačka, Zrenjanina i Užica Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija, saopšteno je na sajtu Ministarstva pravde i Državne uprave.

Alternativne sankcije su uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom i rad u javnom interesu, kao i kućni pritvor, odnosno zatvor.

„Izbegavaju se negativni efekti zatvaranja lica (stigmatizacija, odvajanje od porodice, prekid školovanja, gubitak posla, uticaj zatvorenika i dr), smanjuje zatvorska populacija što za posledicu ima manje troškove države i (novčana) izdvajanja društvene zajednice”,naveo je ministar Selaković.

Takođe se postiže bolja resocijalizacija osuđenih, a građani, odnosno društvena zajednica neposredno dobijaju korist u vidu besplatnog rada osuđenih.

Rad u javnom interesu je svaki društveno korisni rad kojim se ne vređa ljudsko dostojanstvo i ne obavlja u cilju sticanja dobiti. On se mahom obavlja kod poslodavca koji se bavi delatnošću od društvenog značaja, humanitarnim, ekološkim ili komunalnim radom.

Državna uprava ima ukupno 114 ugovora zaključenih sa poslodavcima kod kojih osuđenici izvršavanju rad u javnom interesu, a najavljeno je i povećanje tog broja.

U Srbiji je sistem alternativnog izvršenja sankcija uveden 2009. godine. U toku 2010. izvršeno je 20 takvih sankcija, 2011. – 191, a prošle godine 820.

You May Also Like