Sremska Mitrovica – Valjana kiša nije pala skoro 2 meseca. U celoj Srbiji je suša, a drugačije nije ni kod nas u Sremu. Privredna komora Srbije je saopštila da je ova suša u ratarstvu napravila štetu od dve milijarde dinara i da se zbog toga već u septembru mogu očekivati veće cene mesa i mleka. Ni prošla godina nije bila sjajna za poljoprivredu, suša često donosi nevolju ratarima. Statistika pokazuje da je u sto godina, 51 sa manjkom padavina, ipak bez obzira na statistiku koja postoji, još uvek nije rešen problem povećanjem navodnjavanih površina. Poljoprivrednici kroz šalu kažu da jedino preostalo da kao i njihovi stari iskoriste narodni lek i pozovu „Dodole“.

Nekada su problem suše rešavale upravo dodole. Dodole su devojke koje su se okupljale u vreme suše, i svojim plesom i pesmom prizivale kišu.

Naziv je vezan za boginju Dodolu, koja je bila i žena vrhovnog boga starih Slovena – Peruna, i koja je po nekim verovanjima imala uticaj na kušu.

Nije svaka devojka mogla biti dodola. Zapravo dodole su bile devojčice, obično između osam i dvanaest godina. Devojčica je morala biti siroče bez roditelja ili bar bez oca. Na sebi su imale haljinu napravljenu od lišća i cveća jer su tako postajale deo prirode, a na glavu su stavljale venac od raznih biljaka i žitarica. Tada bi počele da pevaju svoje, čuvene, dodolske pesme i igraju, nadajući se kiši, koja će prekinuti sušu i spasiti useve.

Dodole nisu samo postojale u Srbiji, već i u drugim balkanskim zemljama, poput Hrvatske, Makedonije, Bugarske.

U srpskoj književnosti dodolske pesme imaju čak i jedan svoj ciklus, a veliki broj je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

Za ovu godinu možda „Dodole“, a u sledeće četiri ratari će po najavi vlasti ipak rešiti i ove probleme. Za narednih pet godina planirano je da u okviru državnog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje bude pokriveno preko milon hektara zemljišta, umesto dosadašnjih 200.000.

Neki ratari ovog leta ne brinu, u Bačkoj se kanalska mreža već sređuje, a u Sremu ratari će uz „Dodole“ sačekati neku sledeću godinu.

You may also like