RIK saopštila konačne rezultate

Sremska Mitrovica – Republička izborna komisije proglasila je sinoć konačne rezultate izbora za predsednika Srbije, po kojima u drugi krug predsedničkih izbora 20. maja ulaze kandidat koalicije „Izbor za bolji život“ Boris Tadić i kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav Nikolić. Na parlamentarnim izborima lista „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“ osvojila je 73 mandata, lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ 67, a treća koalicija SPS-PUPS-JS, 44 mandata.

Prema tim podacima, Tadić je osvojio 25,31 odsto glasova, odnosno 989.454 glasova, dok je Nikolić osvojio 25,05 odsto, što u brojkama iznosi 979.216 glasova.

RIK je kao konačne proglasio rezultate sa 99,93 odsto biračkih mesta za parlamentarne izbore, odnosno 99,95 odsto za predsedničke izbore, jer će za neobrađene rezultate sa četiri biračka mesta za predsednika Republike i šest biračkih mesta za parlamentarne izbore proglasiti da je rezultat nula.

Trećeplasirani na predsedničkim izborima je Ivica Dačić sa osvojenih 14,23 odsto glasova.

Slede Kandidat DSS-a Vojislav Koštunica sa 7,44 odsto glasova, potom kandidat URS-a Zoran Stanković sa 6,58 odsto glasova, a kandidat „Preokreta“ Čedomir Jovanović osvojio je 5,03 odsto glasova.

Kandidat SRS za predsednika Jadranka Šešelj osvojila je 3,78 odsto glasova birača, kandidat grupe građana „Dveri“ Vladan Glišić 2,77 odsto.

Rezultat koji je ostavario kandidat Grupe građana Pokret radnika i seljaka Zoran Dragišić je 1,54 odsto, dok je za kandidata grupe građana Muamera Zukorlića glasalo 1,39 odsto birača.

Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor dobio je 1,62 odsto glasova, a manje od jedan odsto osvojenih glasova ima kandidat Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić – 0,78 odsto.

Procenat nevažećih glasčkih listica na predsedničkim izborima je 4,47 odsto.

Za izveštaj o konačnim rezultatima predsedničkih izbora glasalo je 16 članova RIK-a, dok je protiv bilo 11 i to iz DS S, SRS, SNS, Dveri i Pokreta radnika i seljaka.

Predstavnici tih stranak u RIK-u su odluku da budu protiv obrazložili time što je bilo puno nevažećih listića, što je RIK dozvolio da Uputstvo o sprovođenju izbora sadrži odredbe koje ne proizilaze iz Zakona i zbog razlika u biračkim spiskovima.

Utvrđena lista za drugi krug predsedničkih izbora

Republička izborna komisija utvrdila je i listu za ponovljene predsedničke izbore 20. maja, oblik, boju i izgled glasačkog listića sa imenima kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, koje su predložili lista „Izbor za bolji život“ i lista „Pokrenimo Srbiju“.

Na glasačkom listiću koji će biti štampan na hartiji boje pantone, odnosno svetlo drap, pod brojem jedan biće lider Demokratske stranke Tadić, a drugi predsednik Srpske napredne stranke Nikolić.

Glasački list će se štampati sa jednom, dve, tri, četiri ili pet jezičkih varjanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave.

Listić do tri jezičke varijante biće štampan na hartiji formata A5, a oni sa četiri ili pet jezičkih varjanti na hartiji formata A4.

Glasački listići biće objavljeni u „Službenom glasniku“.

Za drugi krug predsedničkih izbora biće odštampano ukupno 6.803.863 glasačkih listića, što je za 0,5 odsto više od konačnog broja birača u Srbiji, jer je obuhvaćeno i 33.850 rezervnih glasačkih listića.

 

You May Also Like