Jeftinije meso

Sremska Mitrovica – U narednim danima treba očekivati pojeftinjenje skoro svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, poručili su trgovci i klaničari.

Rukovodilac sektora marketinga u Industriji mesa „Matijević“, Milijana Bandić najavila je od ponedeljka novo pojeftinjenje tako da će cena kilograma svinjskog buta biti 585, a svinjskog vrata i karea 535 dinara.

„Mi nismo nikako povećavali cene mesa, jedine korekcije su bile na snižavanju cena. Kada su svi drugi povećavali cenu zbog PDV-a mi smo ih obarali“, rekla je ona i dodala da o tome svedoči i podatak da je početkom oktobra kilogram svinsjskog buta koštao 649 dinara, a vrata i karea 610 dinara, a danas je but 599, a vrat i kare 565 dinara za kilogram.

Bandić je dodala da je svih 115 maloprodajnih objekata te kompanije maksimalno snadbeveno svim vrstama mesa i mesnih prerađevina, i da se isporuka obavlja svakodnevno.

„Cene i drugih vrsta mesa smo spustili pa je tako kilogram junećeg buta bio 719, a sada je 685 dinara za kilogram, a od ponedeljka ćemo imati novo pojeftinjenje pilećeg mesa koje će umesto sadašnjih 355 dinara koštati 335 dinara po kilogramu“, istakla je Bandić.

Ona je rekla da su od 1. oktobra snižene i cene svih vrsta suhomesnatih proizvoda, kao i da u objektima Industrije mesa „Matijević“ nije primećen pad prodaje mesa, jer se raznim akcijama izlazi u susret potrebama kupaca.

Bandić je ukazala da promene u ceni mesa mogu biti samo u pravcu pojeftinjenja.

Sveže meso u Srbiji od početka leta znatno je poskupelo – 30 i više procenata, što je uticalo i na pad tražnje.

Inače, Srbija po potrošnji svežeg mesa dosta zaostaje za EU i uglavnom se kupuju jeftinije kategorije mesa, a gotovo zanemarljivo biftek i ramstek.

Ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković rekao je da se godišnje po stanovniku u Srbiji troši 4,3 kilograma junetine, 15,6 kilograma svinjetine, 15,2 živinskog mesa i četiri kilograma ribe.

S druge strane, stanovnik u EU godišnje pojede 15 kilograma junetine, 30 kilograma svinjetine, 20 kilograma piletine i oko 12 kilograma ribe.

 

 

You May Also Like