Sremska Mitrovica – Cena jestivog suncokretovog ulja u maloprodaji biće niža za 15 do 20 dinara po litru od sadašnje, zahvaljujući snižavanju proizvođačke cene i maksimalne trgovačke marže na ulje.

To je saopšteno iz kabineta ministra trgovine Rasima Ljajića posle sastanka sa proizvođačima jestivog ulja iz Srbije. Kako je saopšteno, uljari su na sastanku sa ministrom izrazili spremnost da snize proizvođačke cene suncokretovog ulja za tri do 10 odsto, u zavisnosti od proizvođača, kao i vrste tog proizvoda.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Ljajić je informisao uljare i o nameri Vlade Srbije da na sledećoj sednici, na predlog tog Ministarstva, donese uredbu o snižavanju maksimalne trgovačke marže na prodaju ulja sa sadašnjih 10 na pet odsto.

„Odluka proizvođača ulja da snize proizvođačke cene ove životne namirnice, kao i najavljena uredba Vlade o snižavanju trgovačkih marži na prodaju ulja, obezbediće tržišnu i cenovnu stabilnost snabdevanja uljem u narednom periodu“, istaknuto je u saopštenju.

Kako je najavljeno, paralelno s tim, Vlada Srbije će preko Republičke direkcije za robne rezerve nastaviti snabdevanje tržišta uljem iz robnih rezervi. Litar ulja iz robnih rezervi košta 142 dinara, a u slobodnoj prodaji i do 190 dinara.

 

 

You may also like