Neispravni kompleti prve pomoći ponovo na tržištu

Sremska Mitrovica – Vozači, oprez! Poturaju nam kineske falš proizvode umesto ispravnih.

Na tržištu Srbije pojavili su se neispravni kineski kompleti za prvu pomoć čiji je uvoznik i distributer „Karan ko“. Falš kompleti naizgled su slični onima koji odgovaraju srpskim standardima, ali se posle provere uočavaju nepravilnosti.

Neispravni kompleti su upakovani u plastičnu ambalažu i podaci koji bi trebalo da se nalaze na prednjoj strani kutije nisu potpuni. Nedostaju serijski broj, datum proizvodnje, rok trajanja, oznaka za koje vozilo je pomoć namenjena. Na poleđini kompleta nalazi se nalepnica na kojoj se nalazi sadržaj i nju je vrlo lako otkloniti s kutije. S druge strane, na proizvodu koji u potpunosti ispunjava naše standarde svi podaci se nalaze na prednjoj strani kompleta i nemoguće ih je ukloniti.

– U Srbiji postoje standardi po kojima se proizvodi sanitarni materijal. Uvoznici kompleta za prvu pomoć zloupotrebljavaju znak CE, prijave jedno, a uvoze nešto sasvim drugo – objašnjava Zorica Matejević, predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača medicinskih sredstava.

Proverom je utvrđeno da je prvi zavoj u kompletu „Karan ko“ napravljen od elastičnog materijala, dok, na primer, u paketu koji proizvodi „Galenika“ prvi zavoj ima jastuče za zaustavljanje krvi, a zavoj je napravljen od sasvim drugog materijala, objašnjavaju u Nacionalnoj asocijaciji proizvođača medicinskih sredstava i dodaju da su i drugi delovi kompleta medicinske pomoći napravljeni od materijala problematičnog kvaliteta.

U Agenciji za lekove kažu da svi paketi na našem tržištu imaju odobrenje za stavljanje u promet, ali da oni nemaju ovlašćenja da kontrolišu da li kompleti u prometu odgovaraju propisanim uslovima.

You May Also Like