Sremska Mitrovica – Osnovci su od Ministarstva prosvete dobili besplatne udžbenike, ali će roditelji morati da izdvoje od 2.000 do 7.000 dinara kako bi dopunili taj komplet. Naime, na spisku koje poklanja država našle su se samo osnovne knjige – čitanka, udžbenik iz matematike, ”Svet oko nas”… A vežbanke, gramatike, knjige za strane jezike i izborne predmete roditelji treba da kupe.

U zavisnosti od izdavača i uzrasta deteta, razlikuje se i cena dodatnih kompleta. Ukoliko je, recimo, reč o izdanjima Zavoda za udžbenike, za peti razred roditelji će morati da izdvoje 5.200 dinara. Kad se sabere, država je ove godine na projekat besplatnih udžbenika potrošila 743 miliona dinara.

– Cena kompleta koji je platila država za đaka prvaka je 2.700, a za treći razred 4.010 dinara. A knjige koje sam dokupio za treći razred platio sam 3.980 dinara. Dakle, ”besplatno” me je koštalo koliko i državu – kaže Ivan Perić, urednik u izdavačkoj kući ”Klet” i roditelj dvoje osnovaca.

I mama jednog šestaka kaže da je još u maju uplatila 3.700 dinara za dodatne udžbenike, a tek treba da kupi zbirku zadataka iz matematike i radne listove iz biologije i fizike. Pojedini roditelji tvrde da su lane za ceo komplet plaćali oko 7.000, a sada su morali isto toliko da izdvoje uz udžbenike koji su ”besplatni”.

Ako ih oštete i ispišu, roditelji će morati da plate punu cenu udžbenika. Samo su radne sveske od prvog do trećeg razreda zaista poklon, jer učenici ne moraju da ih vrate.

Svaki dodatni udžbenik koji roditelji treba da kupe košta od 250 do 700 dinara. Za jedan razred ima ih od pet, šest, a poneki nastavnici traže i više od deset.

You may also like