Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje najvljuje epidemiju gripa u Beogradu i Srbiji koja će trajati naredne tri do četiri nedelje.
U Srbiji se ne očekuje izrazito visoka aktivnost virusa gripa, međutim nije nemoguće da se u pojedinim okruzima i to dogodi. Epidemija, koja će imati karakteristike sezonskog gripa, biće uglavnom srednjeg intenziteta. Verovatno je da će samo u trajanju od 1 do 2 nedelje, biti visokog intenziteta. Dominiraće blaga klinička slika, međutim biće i obolelih sa vrlo teškom kliničkom slikom.
Vreme vakcinacije je prošlo i oni koji su vakcinisani, bilo pandemijskom vakcinom 2009/2010 godine, bilo sezonskom vakcinom u toku jeseni 2010. godine, zaštićeni su od teških formi ove bolesti. Vakcinacija sada ima smisla samo kod onih osoba, koje mogu u periodu od tri nedelje da obezbede takve uslove života da ne dolaze u kontakt sa osobama koje imaju respiratorne tegobe.
U toku prošle nedelje prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Srema, broj obolelih od sezonskog gripa od prošle nedelje povećan je za 149, trenutno je registrovano 306 pacijenata.
Najveći broj obolelih čine deca školskog uzrasta, čak 140.
U Sremskoj Mitrovici registrovana su 83 pacijenta, kod dva su izolovani virusi tipa A (H3N2) i tipa B, a samo kod jednog pacijenta je potrvrđen virus gripa tipa A (H1N1).
Broj obolelih se iz dana u dan povećava, pa se eventualno proglašenje epidemije očekuje od sredine februara.
U vreme epidemije gripa, trebalo bi smanjiti socijalne kontakte. Ovaj savet se posebno odnosi na hronične bolesnike, izrazito gojazne osobe i trudnice.
Pred nama je period od mesec dana, kada bez preke potrebe, ne bi trebalo da se odlazi kod lekara, jer u čekaonicama lako mogu da se zaraze ljudi koji nisu bolesni, upravo od pacijenata koji su došli zbog respiratornih tegoba. Osobe koje imaju izrazite respiratorne tegobe (sa napadima kijanja i kašlja) ne bi trebalo da odlaze na posao i tako šire grip. Vrtići bi morali tako da organizuju svoj rad da u slučaju pojave bolesti kod dece, odvoje poseban prostor za njihovu izolaciju, dok roditelji ne dodju da ih preuzmu.
Dominiraće virus pandemijskog gripa AH1N1, ali su prisutni i drugi virusi bolesti od koje su zaštićene sve vakcinisane osobe, dok su posebno ugroženi hronični bolesnici, trudnice u poslednjem tromesečju trudnoće i izrazito gojazne osobe.

Možda Vam se svidi i