Sremska Mitrovica – Na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma pronađeni su ostaci rimskih građevina i mnoštvo fresaka i novčića iz četvrtog veka, izjavila je juče rukovodilac projekta istraživanja, viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Ivana Popović.

Na granici između rezidencijalnog i ekonomskog dela Carske palate, iz koje se u vreme tetrarhije upravljalo velikim prostranstvom – od današnje Budimpešte do grčkog ostrva Krit, nalazila se velika rimska žitnica, kazala je Popovićeva i dodala da su ispod tog sloja pronađeni ostaci raskošne rimske građevine iz ranijeg perioda, s mnoštvom fresaka u fragmentima.

Takođe, pronađen je i veliki broj novčića koje su kovali rimski imperatori u četvrtom veku, kazala je ona.

Arheološka istraživanja, prema njenim rečima, biće okončana do kraja nedelje na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma, na čijim ostacima je podignut najveći sremski grad.

Ta istraživanja obnovljena su 3. oktobra, a ceo projekat istraživanja na tom lokalitetu započet je 2003, a prekinut dve godine kasnije. Obnovljena su sredstvima od 800.000 dinara, koja je obezbedilo Ministarstvo za kulturu i informatičko društvo.

Beogradski Arheološki institut već je pripremio projekat s kojim će konkurisati za nastavak radova na ovom lokalitetu, koji se nalazi istočno od nove zgrade Muzeja Srema i Carske palate i hipodroma.

U okviru ovogodišnjeg projekta otvorene su tri sonde, a Popovićeva je ispričala da su istraživanja u potpunosti opravdala očekivanja.

U ranijem istraživanju pronađena je srednjovekovna hrišćanska bogomolja s dobro očuvanom freskom Marije Magdalene. Ona će sada biti skinuta i za posetioce predstavljena u Muzeju Srema.

U toku iduće godine biće organizovan skup na kome će učestvovati predstavnici Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu kulture, kao i Zavoda u Sremskoj Mitrovici, Muzeja Srema i grada Sremska Mitrovica na kome bi trebalo da bude postignut dogovor o konzervaciji i prezentaciji tog lokaliteta.

Arheološka istraživanja otkrila su da je grad bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata.

Istraživanja rađena od sredine 20. veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara.

You may also like