Sremska Mitrovica – Konvoj sa 50 vatrogasaca spasilaca iz Južnog Velsa i šest vatrogasnih vozila, nakon petodnevnog puta kroz Evropu, stiglo je u nedelju u Srbij. Tih šest vozila vatrogasci iz Velsa juče su dali srpskim kolegama kao donaciju, kazao je Stevan Pejić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. On dodaje da će do kraja godine stići još pet vozila.

Za ovaj put od 2.500 kilometara od Južnog Velsa do Srbije, prikupljeno je putem donacija oko 26.000 funti, koje su bile neophodne za troškove, kao što su putarina i gorivo.

– Kolege iz Južnog Velsa su čak organizovali i pranje automobila pored njihovog vatrogasno-spasilačkog doma, kao jedan od načina da se sakupi novac za put – ističe Pejić. On dodaje i da svi, tokom tog petodnevnog puta, sami snose troškove za hranu i hotelski smeštaj.

Vozila koja su donirana, navodi naš sagovornik, su korišćena, ali u ispravnom stanju. Cena takvog novog vozila je oko 200.000 evra. On ukazuje da su zakoni u Južnom Velsu jako rigorozni i da država izdvaja ogromna novčana sredstva za ulaganje u opremu i vozila.

– Prvi kontakt između vatrogasaca spasilaca iz Južnog Velsa i Srbije uspostavljen je preko naših izviđača iz Sremske Mitrovice i njihovih skauta. Preko njih su 2007. godine razmenjene prve poruke i želja da se upoznamo – objašnjava Pejić. Nakon toga, dodaje naš sagovornik, kolege iz Južnog Velsa su bile u prvoj poseti Srbiji i upoznali su se sa uslovima u kojima rade srpski vatrogasci.

– Naša saradnja tokom godina je postajala intenzivnija. Između ostalog, oni su nam donirali, specijalna odela koja ne propuštaju gasove, kao što je amonijak, zatim hidraulični razvalni alati, koji se koristi u slučaju saobraćajnih nesreća, kao i izolacioni aparati, kojima se obezbeđuje bezbedan ulaz vatrogasca u dim. Prošle godine su nam poklonili i jedno vatrogasno vozilo – objašnjava Pejić.

Interesantno je, dodaje on, što ta vozila imaju volan na desnoj strani, što je zabranjeno našim zakonodavstvom. Prema njegovim rečima, prebacivanje volana je jako skupo, pa su se zato obratili lokalnim samoupravama, sa predlogom da te troškove podnesu oni, a zauzvrat njihove vatrogasno-spasilačke jedinice će dobiti to vozilo.

– To znači, na primer, da će Surdulica platiti prebacivanje volana, a onda će i njihova vatrogasno-spasilačka jedinica dobiti to vozilo – ukazuje Pejić. On dodaje da će te popravke biti urađene u ovlašćenim servisima, sa novim delovima.

Saradnja će biti nastavljena i sledeće godine.

You may also like