Sremska Mitrovica – U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Karcinom dojke i karcinom grlića materice je najčešće maligno oboljenje kod žena. U Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici o prevenciji se ne govori samo ove nedelje već postoji trajna kampanja koja je ugrađena u princip rada svakog lekara u ovoj ustanovi.

Potrebno je da se na vreme krene sa preventivnim pregledima preko kojih se ova bolest otkriva na vreme- rekla je magistar Snežana Medić Stojanac, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zdravlja.

U Gradu samo 15 do 20 % žena redovno dolazi na preglede, a potrebno je da svaka žena od 25 do 60 godina na pregled dolazi jednom godišnje.

Dr Muškinja Verica, načelnica Dispanzera za žene napominje da su žene već četvrtu godinu u obavezi da se opredele i za izabranog ginekologa.One to u većini slučajeva nisu uradile a samo preventivom se može sprečiti razvijanje bolesti ako se dijagnoza ustanovi na vreme.

U Sremskoj Mitrovici žene manje procentualno oboljevaju od raka grlića materice nego u drugim opštinama Srema, rekla je Dr Muškinja Verica.

Srbija je zemlja sa najvećom učestalošću raka grlića materice u Evropi. Godišnje od ove bolesti oboli oko 3500 žena, a njih oko 1500 umre. Pet žena dnevno umire od ove bolesti, a deset oboli. U Vojvodini svake godine 144 žena pretrpi fatalan ishod ove bolesti.

You may also like