Kako ćemo se grejati ove zime?

Sremska Mitrovica – Kako se mesec septembar bliži kraja, sve više mitrovčana brine kako će najpovoljnije „pregurati“ predstojeću grejnu sezonu.

Najmanje se isplati grejati se na prirodni gas, koji će jedno domaćinstvo za sezonu koštati 51.000 dinara, kažu stručnjaci.

Prema podacima o maloprodajnoj ponudi uglja u Sremskoj Mitrovici, tona uglja “kolubara” je pre najnovijeg poskupljenja koštala između 4.900 i 5.500 dinara, a sad već za tonu ovog energenta treba izdvojiti 5.800 dinara, dok je cena “sušene kolubare” bila oko 11.000 dinara, već sada ne može da se nađe ispod 12.000 dinara po toni.

Sa druge strane, mnogi građani odlučuju da se greju na drva, a za metar ovog ogreva u zavisnosti od vrste, treba izdvojiti od 4.000 do 6000 dinara.

Analize Agencije za energetiku pokazuju da će grejanje na struju, posebno TA pećima, ove zime biti najjeftinije jer je električna energija poskupela je već u 2011. u martu mesecu i to za oko 13 odsto, pa se ne očekuje da Vlada odobri još jedno poskupljenje pre kraja naredne grejne sezone.

You May Also Like