Sremska Mitrovica – U Srbiji neće biti pojeftinjenja gasa do kraja ove godine a najverovatnije ni u sledećoj, izjavio je juče generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, podsetivši da cena gasa zavisi od cene nafte na svetskom tržištu.

On je napomenuo da je cena gasa u Srbiji za domaćinstva medju najnižima u Evropi i da nižu cenu gasa u regionu ima samo Rumunija koja ima znatne količine domaćeg gasa i nije uvozno zavisna kao Srbija.

Bajatović je, na konferenciji za novinare u Novom Sadu, najavio mogućnost potpisavanja dugoročnog ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom kojim bi Srbija dobijala gas jeftiniji za 15 odsto.

To pitanje je pokrenuto prilikom razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu.

To bi bio gas koji bismo dobijali po trenutno najbolje mogućim uslovima ali o tome konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije.

Govoreći o cenama gasa Bajatović je rekao da je nabavna cena tog energenta sa troškovima dopreme bez troškova poslovanja „Srbijagasa“ u avgustu ove godine iznosila 34,3 dinara po metru kubnom a da je prosečna cena za tarifne kupce 30,7 dinara po metru kubnom.

Pritom je nabavna cena uvoznog gasa u avgustu bila 38,4 dinara po metru kubnom, rekao je on i dodao da Srbijagas na osnovu toga ima čist gubitak od osam dinara po metru kubnom.

Najavljeno poskupljenje gasa od 10 odsto za domaćinstva nije realno, rekao je on i dodao da je to poskupljenje daleko ispod tržišne cene kao i da neće drastično uticati na poboljšanje poslovanja „Srbijagasa“.

You may also like