Sremačka priča – Tošina kuća

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na levoj obali reke Save, na svega 78 metara nadmorske visine, nalazi se selo Jarak.Udaljeno 60 km od Beograda i 50 km od Novog Sada, sremsko selo Jarak je po svom geografskom položaju idealno mesto za odmor za sve putnike koji se kreću magistralnim putevima Beograd – Zagreb i Novi Sad – Šabac kao i regionalnim putem Šid-Sremska Mitrovica – Šabac.

Nedaleko od valovitih padina Fruške gore bogate manastirima i nekadašnjeg rimskog grada Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice, Jarak i njegovi meštani uspešno čuvaju bogatu tradiciju i istoriju nasleđenu od brojnih osvajača i naroda koji su boravili i prolazili kroz ovo sremsko selo.

Na porodičnom imanju Tošina kuća, starom preko 200 godina, porodice Šestanović i Petrović već 11 godina uspešno vode, kako domaće tako i goste iz inostranstva, na jedinstven put kroz vreme i vekove. U ovom prijatnom seoskom domaćinstvu dočekaće Vas ljubazni i nasmejani domaćini na čelu sa veselim Teodorom Tošom Šestanovićem i poželeti vam dobrodošlicu na tradicionalan način uz pogaču, so i domaću šljivovicu i neizbežne tamburaše.

Deda Tošino imanje prostire se na 5.600 m2 a posetioci na njemu mogu da uzivaju u brojnim aktivnostima i saznaju više o tradicionalnom nacinu zivota u Sremu, uživaju u bogatoj trpezi sačinjenoj od ukusnih domaćih sremačkih jela i pića kao i da kupe neke od jedinstvenih ručno pravljenih suvenira.

Na Tošinom imanju, gostima se pruža prilika da posete vrt sa domaćim autohtonim životinjama karakterističnim za ovo podneblje kao što su magarac i svinja rase mangulica a možda i da provere neka od verovanja naroda iz Srema. Gosti takođe mogu da učestvuju u pečenju šljivovice, da nauče kako se u Sremu kosi seno ili da sviraju neke od tradicionalnih instrumenata, degustiraju najfinija i najkvalitetnija vina iz Sremskih Karlovaca, ili da jednostavno uživaju u šetnji po imanju koje se nalazi na samo 200 metara od obale reke Save što je samo delić onoga što goste čeka na imanju.

Tošina kuća nalazi se u Školskoj ulici na broju 16 u Jarku.

Možda Vam se svidi i