Startovala rekonstrukcija ambulante u Radenkoviću

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Početkom ove nedelje zvanično su startovali radovi na rekonstrukciji starog objekta zdravstvene ambulante u Radenkoviću.

Radi se o objektu koji datira iz 1926. godine, a poslednjih 15 zbog loših uslova nije bio u upotrebi. Kompletan projekat rekonstrukcije finansiran je od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

„Već duže vreme objekat u kojem je bila smeštena zdravstvena ambulanta u Radenkoviću nije bio u funkciji, međutim Dom zdravlja je našao alternativu za to vreme, tako da mi nismo bili bez lekara. Svakog četvrtka u našem selu je boravio doktor opšte prakse i to u ambulanti koju smo smestili u zakupljen prostor u samom centru sela, međutim rekonstrukcija starog objekta nam je nekako uvek bila prioritet i bila nam je prva među željama kada je bilo pitanje šta naše selo želi. Uslovi za to su se tek sada stvorili i baš zato bih iskoristio priliku da se zahvalim Kancelariji za upravljanje javnim ulaganima koja finansira radove na rekonstrukciji, kao i lokalnoj samoupravi koja je prepoznala potrebu našeg sela i aplicirala za sredstva, na taj način grad je pokazao da vodi brigu o svim mestima na svojoj teritoriji“, rekao je Uroš Veselinović, predsednik Mesne zajednice Radenković, prilikom današnjeg obilaska radova.

On je objasnio da je pre sedam godina urađena sama rekonstrukcija krova objekta kako bi se sprečilo dalje propadanje istog, ali da on ipak nije odoleo zubu vremena.

„Objekat će u svom sklopu imati ordinaciju, čekaonicu, toalete, sve uređeno po najnovijim standardima koji regulišu ovu oblast, tako da naši pacijenti, kojih na žalost ima sve više, jer je u svim selima, pa i Radenkoviću pretežno starije stanovništvo i njima usluge doktora najviše i trebaju, će imati dobre uslove da tu usluge i dobiju“, rekao je Veselinović.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislava Mirnića, projekat rekonstrukcije podrazmeva radove kako na spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti objekta, od fasade, stolarije, podova, preko ugradnje kompletno nove elektro i vodovodnih instalacija.

“Ono što mogu da obećam zajedno sa Domom zdravlja je da će prisustvo lekara u ovoj ambulanti biti tri puta nedeljno, za razliku od sada, kada lekar u Radenkoviću boravi samo četvrtkom. Usluga primarne zdravstvene zaštite u ovom selu će biti daleko više dostupna na opšte zadovoljstvo meštana”, rekao je načelnik Mirnić.

On je dodao da će Dom zdravlja i Uprava na čijem je čelu zajedničkim snagama i opremiti ambulantu.
Načelnik se takođe zahvalio Kancelariji za javna ulaganja, podsećajući da je ista već finansirala kompletnu izgradnju ambulante u Velikim Radincima. On je jedno najavio da će tok ove godine biti završena izgradnja i ambulante u Šašincima, a da se 2020. godine očekuje sanacija ambulanti u Zasavici I i Zasavici II.
Prema rečima Petra Samardžića, direktora Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica ovogodišnji gradski budžet je u velikoj meri usmeren na finansiranje brojnih infrastrukturnih projekata u mahom seoskim mesnim zajednicama.

“Za finansiranje ovakvih projeketa veoma su bitni i pokrajinski i republički fondovi, ali i ostali izvori finansiranja. Moram reći da je u proteklom perodu u mačvanskim selima realizovano više vrlo značajnih projekata, kao na primer izgradnja novog objekta Osnovne škole u Mačvanskoj Mitrovici, zatim rekonstrisan je krov škole u Zasavici I, upravo je završena biciklistička staza koja povezuje Mačvansku i Zasavicu II, privode se kraj radovi na izgradnji crkve u Ravnju, puno je tu još drugih projekata od asfaltiranja puteva, uređenja saobraćajnica i slično. Na žalost danas je u našim selima sve više ostarelog stanovništva, sve više pacijenata, a adekvatnu lekarsku pomoć oni često ne mogu da dobiju upšravo zato što su zdravstveni objekti, odnosno ambulante u zaista lošem stanju i često su uslovi u njima nehigijenski. Lekari ulažu krajnje napore da pruže kvalitetnu uslugu, međutim zgrade su dotrajale, stara je oprema koju koriste, tako da su projekti adaptacije i sanjiranja ovakvih objekata od velikog značaja za oživljavanje i očuvanje sela, pre svega na taj način približava se zdravstvena zaštita lokalnom seoskom stanovništvu kojem je omogućeno da lekarsku pomoć dobiju u svom mestu, a ne da bespotrebno odlaze u grad”, rekao je Samardžić.

Rok za završetak radova je 75 dana, a vrednost istih iznosi oko 6,5 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i