Konačno ponovo na svom mestu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Spomenik „Palim i umrlim herojima Noćaja od 1912. do 1919. godine“ koji je srušen u jednoj saobraćajnoj nesreći danas je ponovo vraćen na svoje mesto kompletno saniran.

Spomenik je prvi put otkriven davne 1922. godine, a od sredine septembra 2017. godine bio je porušen i čekao na sanaciju.

„Spomenik u Noćaju je izgrađen posle Prvog svetskog rata i to je tipičan tip spomenika koji su građeni u naseljenim mestima i koji su bili posvećeni palim junacima u Velikom ratu. Takvi spomenici su obično građeni u centrima naseljenih mesta i na njima su bila ispisana imena stradalih i poginulih junaka iz mesta u kojem se nalaze. Ljudski faktor je glavni krivac devastiranja spomenika kulture, tako je bilo i sa spomenikom u Noćaju koji je porušen u jednoj saobraćajnoj nesreći koja se desila prošle godine“, objasnio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica Ljubiša Šulaja.

Prema njegovim rečima Zavod je još u oktobru mesecu, odnosno nedugo nakon pomenute saobraćajne nesreće izradio elaborat za sanaciju spomenika, na osnovu kojeg su za radove na istom planirana sredstva u budžetu lokalne samouprave.

„Više od godinu dana ima kako je spomenik u Noćaju „stradao“ i kako je čekao na sanaciju, to nije kratak period, ali ni nešto na čega je Zavod mogao da utiče. Mi smo naš deo posla završili brzo, gde je zapelo to ne bih znao da kažem, ali verujem da je bilo tehničkih poteškoća“, rekao je Šulaja.

Spomenik u Noćaju vaćen je u svoje autentično stanje, a vrednost radova iznosila je oko 410.000 dinara.

Prema rečima Šulaje izuzetno je važno očuvanje spomenika kulture bez obzira na to kome su posvećeni, njihovu veličinu ili poziciju.

„Svi spomenici takve vrste, pa i ovaj u Noćaju, imaju misiju da podsećaju ljude na vremena velikih ratova i stradanja, da budu generacijama koje dolaze podsetnik na neka pređašnja dešavanja, da ih uče o tome ko smo, kako smo živeli i ginuli za svoju otadžbinu. Iz našeg iskustva odnos prema spomenicima kulture je prilično loš, bez obzira da li se radi o spomenicima iz Prvog ili Drugog svetskog rata. Svi oni, kako u selima, tako i u gradovima su vrlo često na meti vandala, masovno se devastiraju, a često njihovi delovi prodaju se kao sekundarne sirovine. To su problemi sa kojiima se mi godinama unazad uz pomoć policije i pravosudnih organa borimo. Jedan deo počinioca bude otkriven, sankcionisan, ali ne i svi. Iskreno mislim da bi kaznena politika trebala biti malo oštrija po tom pitanju“, objasnio je dalje direktor Zavoda.

On je dodao da upravo zbog toga koristi svaku priliku da apeluje na sugrađane da imaju poštovanja prema spomenicima kao svedocima vremena i tragedija kroz koje je srpski narod prošao.

„Žrtve su žrtve bez obzira na razloge, na ideologiju, na sve što se dešavalo, nema nikakvog opravdanja za devastiranje spomenika“, rekao je Šulaja.

Možda Vam se svidi i