Ukusi Sremske Mitrovice na Winterfestu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Peti po redu “Winterfest Ski & Wine Festival” – Salon vina i Konferencija o gastronomiji, vinu i turizmu, održan je na Kopaoniku od 23. do 26. marta 2017.godine. Udruženje “Interfest” iz Novog Sada započelo je projekat „Ukusi Vojvodine“ – brendiranje Vojvodine kao gastronomske regije i festival gastronomije, a prvo predstavljanje ovog projekta bilo je upravo na manifestaciji na Kopaoniku, najposećenijoj turističkoj destinaciji u Srbiji.

U mapiranju mitrovačkih proizvođača hrane i pića, kao i ugostiteljskih objekata koji pripremaju domaće vojvođanske specijalitete i neguju domaće ukuse, podršku “Interfestu” dali su i Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica. Udruženim snagama, posećen je početkom godine, veliki broj mitrovačkih poljoprivrednih gazdinstava, seoskih domaćinstava, čardi i restorana u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja ili ono što je od nje ostalo. Ove godine na “Winterfestu” su se predstavila četiri mitrovačka izlagača: Salaš Isailovi, PG Čavić Čalma, But & Co Laćarak i Krompičice sitne ljute iz Mačvanske Mitrovice. Sremska Mitrovica je na najbolji način prezentovala potencijale svog ruralnog područja i učestvovala u promociji „Ukusa Vojvodine”.

Vojvođanska gastronomija već je sama po sebi prepoznatljiva upravo zbog raznolikosti i mnogobrojnih kulturnih i društvenih uticaja koji su obogatili gastronomsku sliku ovog dela naše zemlje. U celom svetu trend je da hrana i vino postaju važan činilac turističke promocije i poseban turistički proizvod. Mnogobrojni su primeri oko nas kako su određene zemlje uspešno ispromovisale svoju gastronomiju. Hrana i piće koji se proizvode na određenoj teritoriji na taj način dobijaju predznak turističkog proizvoda. Cilj projekta “Ukusi Vojvodine” je da ovom kampanjom Vojvodina bude prepoznata kao važna gastronomska regija.

U mesecima koji slede, u organizaciji “Interfesta”, Agencije za ruralni razvoj i Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, ovaj projekat će biti predstavljen i u Sremskoj Mitrovici.

You may also like