Sremska Mitrovica – Ove godine, Svetski dan prve pomoći biće obeležen u subotu, 9. septembra. Na ovaj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta nastoje da skrenu pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je proznatiljiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti delovanja Crvenog krsta u celom svetu.

Znamo da nesreća nije uvek predvidiva. Ona se može dogoditi bilo kada, na bilo kom mestu i svako može biti pogođen. Svako od nas može biti u prilici da mu je potrebna prva pomoć. Nekada se nesreće dešavaju tamo gde ih najmanje očekujemo – u našoj kući. Ovogodišnja tema Svetskog dana prve pomoći glasi:
„Nezgode u kući – kako postupiti i pružiti prvu pomoć?“. Tema se odnosi na sve iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu dogoditi kod kuće i mogu izazvati povredu ili smrt.

Ovom prilikom Crveni krst Sremska Mitrovica želi da poveća svest sugrađana o mogućim opasnostima sa kojima se mogu suočiti u svom svakodnevnom okruženju, kao i jednostavnim koracima koje mogu preduzeti u tim situacijama kako bi pomogli sami sebi ili članu svoje porodice.

Deca i mladi su nosioci naše budućnosti, a brižljivim ulaganjem u njihovo obrazovanje i vaspitanje doprinosimo da ta budućnost bude naprednija i humanija. Radu sa decom se posvećuje posebna pažnja u Crvenom krstu Srbije. Mladi su uključeni u sve aktivnosti i programe Crvenog krsta i čine preko 70 procenata volontera.

Ove godine je u okviru Svetskog dana prve pomoći stavljen akcenat na prevenciju nezgoda u domaćinstvu, kako bi se smanjio broj povreda u kući.

Tim povodom, ekipa prve pomoći Crvenog krsta Sremska Mitrovica,koja se plasirala na državno takmičenje u pržanju prve pomoći i koja će biti predstavnik našeg grada na ovom takmičenju, koje se održava 30. septembra u Rudniku, putem vršnjačke edukacije preneće svoje znanje i veštine u pružanju prve pomoći učenicima Mitrovačke Gimnazije.

Edukacija sa realističkim prikazom povreda i stanja, učenicima će biti prezentovana u petak, 8. septembra i njome će biti obuhvaćeni učenici prepodnevne i poslepodnevne smene.

Možda Vam se svidi i