Policijskim službenicima iz Policijskih uprava Vranje i Sremska Mitrovica po novoj odluci ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, ubuduće neće biti isplaćivane posebne nadoknade za rad sa migrantima.

Nova odluka propisuje da su njihova 12-časovna angažovanja u Prihvatnim centrima, na poslovima obezbeđenja, pregleda, prevoza, intervencija i ostalih policijskih poslova u direktnom i neposrednom radu sa migrantima sada isključena od nadoknade

Iz vranjskog Regionalnog centra Sindikata srpske policije smatraju da su novom odlukom totalno obesmišljeni pojmovi „posebna naknada“, „otežani terenski uslovi“, „specifična područja“, kao i da ja policajcima u pojedinim organizacionim jedinicama “pljunuto direktno u lice”.

“Setili se „stručnjaci“ da kao pravo za dobijanje posebne naknade uvedu nekakvo vremensko ograničenje od „boravka na terenu više od 24 časova“, koje je u suprotnosti sa naslovom i ciljem ove odluke da se nagrade svi zaposleni u MUP-u koji rade sa migrantima pod otežanim uslovima”, navode iz sindikata.

Kako kažu, najviše ih boli činjenica da predstavnici poslodavca, koji borave u toplim kancelarijama, a migranta uživo verovatni nisu ni videli, na sve načine pokušavaju da uskrate prava onima koji upravo sa tim migrantima i rade.

“Peti put, ministre, rukovodioci menjaju ovu Vašu Odluku i obesmislilu su Vašu nameru da MUP nagradi, u vidu posebne naknade, sve one zaposlene koji rade u specifičnim područjima i direktno u kontaktu sa migrantima, kao i policijske službenike angažovane u KZB kao najrizičnijoj zoni. Menjajući Odluku na svakih par meseci, toliko su se upleli da više ne znaju šta da rade. Sapliću sve oko sebe, ali ne i sebe”, ističu.

Oni su postavili pitanje ministru Stefanoviću zbog čega je policijskim službenicima PU Sremska Mitrovica uskraćeno pravo na posebnu naknadu iako su svakodnevno angažovani na radu sa migrantima u Prihvatnim centrima na području opštine Šid?

“Ministre, pitamo Vas i ovo: Kakvi su to otežani uslovi policijskim službenicima (čitajte starešinama iz MUP-a) koji rade u Komandi zajedničkih snaga u Nišu, a za sve vreme migranta i ne vide, a na specifičnim područjima se ne pojavljuju uopšte ili retko kada? Pitamo Vas, šta uopšte radi onaj koji sedi u Štabu u Kuršumliji? Je l mu u kancelariji nije napunjena klima, možda ga žulja stolica, ili se uplašio onih silnih papira na kojima stoje fotografije migranata pa su mu zbog toga uslovi rada otežani i zbog toga su takvi, na kvarno, ubačeni u novu Odluku?”, pitaju se u sindikatu

Oni naglašavaju da su strahovali da će se nešto slično ovome desiti, ali da za to imaju keca u rukavu, kojeg će izbaiti uskoro.

Milan Zdravković
Izvor: jugmedia.rs

Možda Vam se svidi i