Mladi lideri u zaštitu životne sredine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Druga radionica i konferencija u okviru projekta Omladinski aktivnizam o održivom upravljanju i očuvanju biodiverziteta u ABDA regionu “Drina-Sava” (”Youth activism in the sustainable management and biodiversity conservation in ADBA Region of Drina-Sava”) održana je nedavno u Noćaju.

Opšte o projektu:
EKO-Leonardo je u partnerstvu sa Ruralanim centrom Sova aplicirao na poziv SWG i dobio podršku kroz aktivnost “ljudi-ljudima” P2P u okviru projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” za inicijativu “Omladinski aktivnizam u održivom upravljanju biodiverzitetom ABDA regiona”.

Cilj projekta je umrežavanje, razmene i unapredjenje iskustva u omladinskom aktivizmu u zaštiti biodiverziteta regiona Drina Sava. Sama inciativa je zamišljena u vidu radionica u kojoj će biti uključeni učenici osnovnih i srednjih skola sa fokusom na edukaciju mladih i pokazivanja primera dobrih praksi u upravljanju i monitoring biodiverziteta.

Aktivnosti su organizovanje na dve konferencije, prve u Loparama na kojima će akcenat biti dobri primeri prakse u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i završne u Sremskoj Mitrovici na kojoj će akcenat biti na edukaciji mladih i razmena iskustva u ruralnom razvoju i upravljanju biodiverzitetom.

Druga konferencija održala se u Noćaju – ruralno područje grada Sremska Mitrovica gde je fromalni domaćin bilo partersko udruženje Ruralni centar „Sova“. Ova radionica je više akcentovala omladinski aktivizam u zaštitti životne sredine gde su svoje rezultate predstavili predstavnici udruženja
Eko Sava – Zlatko Načev, putem prezentacije „Aktivna zaštita smuđa u reci Savi, zatim “Aktivizam mladih u NVO sektoru” Boško Nikolić, gde je sve učesnike radionice Nikolić upoznao sa mogućnostima mladih i šansama koje
pružaju NVO omladincima. Zatim su usledile dve prezentacije predstavnika IRIG Moj Graf od Srđana Budimčić “Erasmus plus iskustva i mogucnosti – i „Eramus +EVS“ Marko Kelebera koji su prezentovali mogućnosti aktivnosti mladih u jednoj maloj lokalnoj samourpavi. Ljilja Josić iz Evropskog pokreta Sremska Mitrovica je prisutne upoznala sa aktivnostima sprovedenim na projektu – programu „Iskoristi šansu“ sprovedenim u partnerstvu sa Agencijom za ruralni razvoj i Opštinom Koceljeva. Za razliku od prethodnih prezentacija ovaj program je uz aktivizam mladima nudio šasnu samozapošljavanja kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje.

Završni deo prezentacija počeo sa projektovanjem filma – Upravljanje cvrstim otpadom Drina – Sava područja i sa projektom je učesnike radionice upoznala Mirela Čaušević predstavnik SWG RRD i uvela u završne dve preznetacije u kojima su prisutne studenti fakulteta „Futura“ upoznali sa primerom dobre prakse: „Primenjena nauka na oglednom polju Futura u Noćaju“ i “Čovek kao glavni faktor ugrožavanja biodiverziteta podrinja“.

You may also like