Porodilište u Sremskoj Mitrovici dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Posetom Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija „Blic fondacije“ – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Odseku neonatologije danas je uručen 12 skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Sremskoj Mitrovici biće proveren sluh.

Šefu Odseka neonatologije u Sremskoj Mitrovici, dr Dragani Dokić, donaciju je uručio
frontmen naše poznate rok grupe Van Gogh, Zvonimir Đukić.

srce za decu foto vesna lalic (1)

Zvonimir Đukić je tim povodom rekao: Ovaj problem kod naše dece, odavno je poznat
javnosti, ali isto tako i ignorisan. Na žalost, postali smo nacija koja pokušava da reši zdravstvene probleme dece preko SMS poruka i gomilom humanitarnih akcija – koje od srca podržavam, ali smatram da taj način nije rešenje za brigu o zdravlju dece. Problem sluha, pored toga što je veliki zdravstveni, predstavlja i ozbiljan sociološki problem. Na žalost, „apsolutni sluh”, retka i u svetu veoma cenjena kategorija, u našem društvu je postala bolna kategorija. Bez nege i brige o čulima, teško da ćemo se ikada zdravom društvu ponadati, jer vreme u kome živimo od nas traži da se dobro čujemo, i još bolje razumemo. Kao pojedinci i kao grupa, uvek smo spremni za svaku pojedinačnu ili grupnu humanitarnu akciju. Deo honorara ostvaren na koncertu koji smo imali povodom otvaranja stadiona Tašmajdan, uplaćen je “Blic Fondaciji” na ime kupovine aparata za rani skrining sluha, koji će biti predat porodilištu u Sremskoj Mitrovici. Takođe, deo novca je uplaćen i na račun za pomoć šestogodišnjoj devojčici Jeleni Obradović iz Sonte, koja boluje od cerebralne paralize i kojoj
je potrebno ukupno 20.000 evra da bi otišla na operaciju u Beč i napokon, kako tvrde
austrijski lekari – prohodala. Dok se problem dečijeg lečenja sistemski ne reši, ne preostaje nam ništa drugo, nego da se ovakvim akcijama priključimo svi – koliko je ko u mogućnosti, jer nažalost, samo tako možemo pomoći svojoj deci, dok se neko ne seti koliko je vredan i neprocenjiv dečiji osmeh i život – kazao je Zvonim Đukić.

Šef odseka neonatologije, Dr Dragana Dokić kojoj je uručen aparat je izjavila: „Akcijom “Blic fondacije“ u smislu nabavke novog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi, naša bolnica dobija mogućnost primene metode ranog otkrivanja poremećaja sluha odmah po rođenju, i ako registrujemo da postoji takav problem, dete se upućuje na dalju dijagnostiku. Rano otkrivanje, znači mogućnost izlečenja, a ovakav aparat pouzdanu, jasnu i sigurnu metodu u ranom otkrivanju oštećenja kod beba“.

srce za decu foto vesna lalic (3)

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Zahvaljujući se na donaciji, direktor OB u Sremskoj Mitrovici, Prim. dr Miroslav Kendrišić je kazao da se porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, u odeljenju neonatologije, godinama unazad, koristi se aparat za rano otkrivanje nagluvosti kod tek rođenih beba, a mitrovačko porodilište, jedno je od prvih u Srbiji, među opštim bolnicama, koje je počelo da radi skrining testove te vrste. Pregled se radi svim bebama po rođenju u mitrovačkom porodilištu i ukoliko postoji sumnja na oštećenje sluha, dete se upućuje u ustanove višeg nivoa zdravstvene zaštite – Institut za majku i dete, KC Vojvodine ili Institut za ORL i MFH KC Srbije, Beograd. Nakon mesec dana i u slučaju da roditelj, lekar-pedijatar ili neonatolog, posumnjaju na oslabljen sluh, ponovo se radi provera. S obzirom da je aparat star više od 13 godina, izuzetno je korisna nabavka savremenijeg, u cilju brže i efikasnije dijagnostike, s obzirom na obučenost i organizovanost zaposlenih u radu sa bebama oslabljenog sluha. Zahvalni smo svima koji su podržali akciju „Blic fondacije“ i u njoj učestvovali“.

srce za decu foto vesna lalic (2) (1)

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu
primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Tokom posete Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, Jelena Drakulić-Petrović, upravitelj „Blic fondacije“ je istakla sledeće – „Blic fondacija“ je od svog nastanka pre nepune tri godine u svim svojim aktivnostima bila uvek usmerena ka deci, ka poboljšanju njihovog ţivota – bez obrzira da li se radilo o materijanoj, egzistancijalnoj ili zdravstvenoj potrebi. Pokrenuli smo akciju „Srce za decu“ koja je usmerena ka svim porodilištima u Srbiji u cilju rešavanja problema koji postoji a to je nedostatak skrining procedure i pregleda za svako novorođenče u svim našim porodilištima. To je dovoljno bilo alarmantno za nas jer ako ne postoji pregled i ako ne postoje aparature potrebne da se skrining uradi, ne moţe se ustanoviti da li postoji problem sa sluhom kod novorođenčadi, što znači da dete koje otpušteno iz bolnice praktično nema tačnu dijagnozu ukoliko problem postoji. Dete koje ne čuje ustvari kasnije ne može ni da govori. Ono dete koje ne moţe da čuje i da govori ne moţe da ima normalno i zdravo detinjstvo. Zato smo mi ovde da pokrenemo akciju i da pomognemo javnosti da razume da ovaj problem jeste veliki i da je on rešiv. Danas ćemo uručiti 12 aparat Odeljenju neonatlogije u Sremskoj Mitrovici.Kompanija „Skijališta Srbije“ i Zvonimir Đukić, frontmen naše poznate rok grupe Van Gogh, prepoznali su značaj pokretanja jedne ovakve vrste pomoći i želela bih da im izrazim zahvalnost na tome, istakla je Jelena Drakulić Petrović.

„Đule je prepoznao izuzetan značaj ove akcije Blic fondacije i, u neformalnom razgovoru, znajući da su Skijališta Srbije već dva puta uzela učešće u ovoj plemenitoj akciji, izrazio želju da i grupa Van Gogh učestvuje u ostvarenju ovog humanog cilja. Zato su odvojili deo svojih prihoda za nabavku aparata za porodilište u Sremskoj Mitrovici koji će omogućiti da svako dete može da čuje muziku, da peva, da se glasno raduje…

Skijališta Srbije smatraju svojom duţnošću i obavezom da se uvek u okviru svojih mogućnosti priključe svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Kao odgovorno preduzeće želimo da budemo primer da ne treba okretati glavu pred problemima već da svaka pomoć, ma kolika ona bila, ima svoju vrednost za onoga kome je pružena. Smatram da je svaki doprinos zajednici veoma važan i zato će nastaviti da se i dalje odazivamo ovakvim akcijama“ – istakao je vd direktor JP „Skijališta Sbija“, Dejan Ljevnaić.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Foto Vesna Lalić

Možda Vam se svidi i