Danas počinje PETROVSKI POST: Šta nikako NE SMETE da jedete i kako PRAVILNO DA POSTITE!

Od strane Ozon
0 komentar

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propoved.

Post počinje u sedmici posle Trojične nedelje i praznika Silaska Svetog Duha na apostole. Poznat je i kao Apostolski i Letnji post, a završava se 12. jula, na Petrovdan.

Petrovski post spada u jedan od četiri najveća godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima.
Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Petrovski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja. Ove godine, pak, traje dve nedelje.
Subotom i nedeljom posti se na ribi, utorkom i četvrtkom na ulju, a ponedeljkom, sredom i petkom na vodi. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.
Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba. Ove godine Ivandan pada na četvrtak i tad je dozvoljeno jesti ribu.

Oni koji poste, od danas ne bi trebalo da jedu: meso, beli mrs (jaja, pavlaku, sir, kajmak), čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu.

Osim Petrovskog, u letnom periodu se poštuje i Gospojinski post, pred Veliku Gospojinu, praznik Vaznesenja Bogorodice. Pravoslavni hrišćani dobrovoljno donose odluku o poštovanju posta, a tim podvigom se postiže očišćenje duše i tela.
Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vere, zapisao je u svojim poukama da je „post gašenje plamena telesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubelosti, olakšica sna“.

U narodu vlada uverenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomernog jela, ima snage i da se uzdrži od zlih misli i dela.

Izvor: prva.rs
Foto: smedia

Možda Vam se svidi i