Budžet grada za oko 300 miliona dinara manji

Sremska Mitrovica – Usvajanjem Predloga zakona o finansiranju lokalnih samouprava u budžet Grada Sremska Mitrovica sliće se oko 300 miliona manje na godišnjem nivou.

Ovaj Zakon koji su podržali predstavnici gradova i opština predviđa drugačiju raspodelu dobiti na ime poreza na zarada, odnosno umesto dosadašnje raspodele po kojoj je 80 odsto ovih prihoda išlo u lokalni budžet, a 20 odsto u republički budžet sada će u oba budžeta ići 50 odsto prihoda.

“U narednom periodu trebalo bi da bude usvojen zakon po kojem se lokalnim samoupravama, u ovom slučaju Sremskoj Mitrovici uzima negde oko 300 miliona dinara na godišnjem nivou na ime poreza na plate i doprinose. Naime do sada je grad ubirao 80 odsto tih prihoda, država 20, a usvajanjem tog Zakona biće pola – pola”, objašnjava Vladimir Petković, gradonačelnik Sremske Mitrovce.

On dodaje da neće da razmišlja u pravcu po kojem grad ima manja sredstva nego o načinima na kojima će ta sredstva Grad da nadoknadi.

“Naravno da je problem što će Grad u budžetu imati oko 300 miliona manje, ali mi ne treba da razmišljamo u tom pravcu, Grad sada treba da posmatramo kao firmu koja mora da posluje, pa ako imamo gubitak na jednom mestu, mi moramo da napravim dobitak na drugom mestu”, dodaje Petković i naglašava da je izuzetno dobro što se u prethodnom periodu dosta radilo na planskim aktima koji omogućavaju povećanje prihoda grada.

S obzirom da je Sremska Mitrovica podigla kredit u visini od 611 miliona dinara kako bi finansirala realizaciju dva kapitalna projekta, izgradnju bazena i podvožnjaka, Petković je rekao da i pored umanjenih sredstava koja će ići u budžet grada, u narednom periodu neće biti problema prilikom otplate.

“Grad trenutno dobro servisira kredit, ima dovoljno sredstava da može to da uradi i mislim da kredit nije velik s obzirom na značaj investicija”, rekao je Petković i najavio da će do kraja ove godine uraditi dubinsku analizu budžeta grada i sve troškove koji nisu toliko prihvatljivi i u toj meri potrebni da se prave, maksimalno srezati.

“Pokušaćemo da konsolidujemo budžet u tom smislu da samo neophodne stvari plaćamo u narednih nekoliko meseci, odnosno godinu dana”, zaključuje prvi čovek Sremske Mitrovice.

You May Also Like