Sremska Mitrovica – Ruinirani Hotel “Fruška gora” kod sela Ležimir na Fruškoj gori decenijama čeka obnovu. Zbog toga kasni i zajednički projekat edukativnog centra za mlade iz Sremske Mitrovice i Tuzle.

Hotel “Fruška gora”, izgrađen šezdesetih godina prošlog veka na istoimenoj planini, sa 17 soba i svečanom salom, privlačio je goste iz cele Srbije, đačke ekskurzije i poslovne ljude iz Beograda i Novog Sada.

Najpre je bio u sklopu bivšeg PIK “Sirmiuma”, a onda mitrovačkog UG “Park”. Od hotela su sada ostale samo zidine jer su iz njega meštani odneli sve što se ukrasti može, a čak su i Mitrovčani pod okriljem noći nosili radijatore, nameštaj, stolariju. U hotelu nema više ni pregradnih zidova jer je neko odneo cigle.

Vlasti su godinama najavljivale privatizaciju hotela, a širile su se glasine i o navodnim investitorima. Pominjao se kupac iz Nemačke koji je tu trebalo da gradi starački dom.
– Nekada je hotel leti bio pun turista. U svako doba godine bilo je gostiju iz Ležimira i Mitrovice jer se tu dobro jelo. Vikendom su se održavala slavlja. Sada deluje avetinjski, svuda srča i šut – kaže Stanko Pejić koji ima vikendicu u blizini.

Vlasti su godinama najavljivale privatizaciju hotela. Međutim, do prodaje nije moglo doći zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

U zemljišnim knjigama bila je zavedena samo parcela od pet hektara, dok hotela nije bilo. On je pre nekoliko godina pripao Gradu, a Poreska uprava procenila je hotel i parcelu na 50.000 evra.

U međuvremenu, gradovi Sremska Mitrovica i Tuzla uradili su projekat prekogranične saradnje o edukativnom Centru za mlade Balkana za šta je trebalo konkurisati kod pristupnih fondova EU.

– Ideja je da se mladi s prostora bivše Jugoslavije okupljaju u Ležimiru. Projekat je na čekanju jer se rešava pitanje restitucije dela zemljišta – kaže Branislav Nedimović, gradonačelnik Mitrovice.

N. Božić/Blic

Možda Vam se svidi i