Sremska Mitrovica – Promocija knjige prof. dr Slađane Milenković “Poetika vedre melanholije” o književnom delu Todora Bjelkića održana je u Biblioteci “Gligorije Vozarović”.

Nova knjiga prof. dr Slađane Milenković pod nazivom “Poetika vedre melanholije” analizira i prikazuje književno stvaralaštvo Todora Bjelkića, poznatog pisca i novinara. Izdavač je Srpska čitaonica Irig, a knjiga je objavljena ove godine. Recenzenti knjige su prof. dr Tihomir Petrović prodekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, prof. dr Miloš Đorđević Visoka škola Vršac i čuveni književnik za decu Ljubivoje Ršumović.

U ovoj monografiji, autorka Milenković naročitu pažnju posvetila je stvaralaštvu za decu Todora Bjelkića, koje čini veći deo njegovog literarnog opusa.

„Napisala sam monografiju o Todoru Bjelkiću, našem savremeniku jer njegovo književno delo pubuđuje veliku pažnju publike, dece recitatora ali i književne kritike jer su o njegovim delima pisali profesori univerziteta i naši vrhunski književnici. Na Beogradskom sajmu knjiga, brojni pisci su mi rekli da je lepo što sam napisala knjigu o Todoru Bjelkiću jer je on to zaslužio i kao književnik, i kao čovek. Sa Bjelkićevim delom sam se susrela još kao dete, kasnije sam pisala prikaze o njegovim knjigama tokom niza godina, a ideja o monografiji došla je kada su mu u Rumi uručili nagradu za životno delo. Bila sam pozvana da govorim o njegovom stvaralaštvu tom prilikom i sagledala sam Bjelkićevo delo u celini zaključivši da zaslužuje i da o njemu može da se napiše monografija,“ rekla je autorka Milenković.

Knjigu je predstavio prof. dr Tihomir Petrović profesor Književnosti za decu na Pedagoškom fakultetu u Somboru, pisac “Istorije književnosti za decu” i više veoma vrednovanih naučnih monografija iz te oblasti.

Kako je recenzent knjige prof. Petrović rekao na promociji: “Ovo je naučna monografija, koja prikazuje sveukupno stvaralaštvo Todora Bjelkića inače priznatog književnika koji je ušao u školsku lektiru, i samim tim je književna institucija. Autorka Milenković je dala portret Todora Bjelkića više posvetiviši pažnju njegovom stvaralaštvu za mlade koji je njegov dominantan vid književnosti. Reč je o vrlo dobroj knjizi koja ima dobru kompoziciju, obuhvata tematiku, stil i jezik samoga pisca, kazuje u čemu je umetnička vrednost što je veoma bitno i izazov za svakog autora. To je delo koje ima naučnu vrednost i sa ovom knjigom i autorka, i autor o kome je reč ulaze u domen struke i nauke i to je dobitak više za struku koja se bavi književnošću za decu i mlade.”

Prof. mr Živko Popov magistar lingivističkih nauka i dugogodišnji urednik Programa Radija “M” prikazao je uspuno stvaralaštvo Slađane Milenković istakavši i neke njene prethodne monografije: “Knjigu o Branku Miljkoviću objavila je još 2004. godine, do sada je objavila više naučnih monografija, udžbenika, naučnih studija u književnoj periodici, zbornicima, na međunarodnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, kao i knjigu intervjua sa poznatim ličnostima dok je radila kao urednik kulture i glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije M. U Visokoj školi gde i danas radi, bila je više od deset godina i direktor i za to vreme doprinela reformi Visoke škole, akreditaciji nekoliko studijskih programa iz tri različita polja, uvela drugi stepen visokog obrazovanja i unapredila nastavu. Ustanova je pod njenim rukovodstvom nagrađivana više puta, a od priznanja se izdvajaju Vukova povelja (2010) i nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ (2011). Uređuje Časopis za nauku, kulturu i umetnost Sunčani sat u Sremskoj Mitrovici. Bila je i član je Nacionlanog prosvetnog saveta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti književnog i pedagoškog stvaralaštva, a izdvajam Plaketu „Sima Cucić“ (2011) Banatskog kulturnog centra u Kikindi za poseban doprinos nauci o književnosti za decu.“

Avakum Kvas obratio se prisutnima u ime Srpske čitaonice iz Iriga. Odlomke iz knjige čitale su Zorica Miščević i Jasna Arbanas.

Todor Bjelkić je rekao obraćajući se prisutnima: “Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što sam se našao u ovakvoj situaciji da je jedna talentovana, obrazovana i upućena osoba kao što je prof. dr Slađana Milenković napisala monografiju o mom delu. Zahvalio bih se od sveg srca što je ona kao osoba koja je upućena u književnost prepoznala te vrednosti koje treba istaći u jednoj takvoj publikaciji kao što je ova njena knjiga koju večeras promovišemo. Kada bi me neko pitao, a da sam sada mali, šta bih želeo da budem kad poratsem, rekao bih mu Todor Bjelkić ali večeras.”

U programu promocije učestovala je i autorka knjige, Todor Bjelkić književnik, a u muzičkom delu programa nastupila je Svetlana Mitrović, mecosopran.

Stihove Todora Bjelkića govorili su recitatori učenici OŠ “Jovan Popović” pod mentorstvom Jasne Kalauzović.

Promocija knjige prof. dr Slađane Milenković “Poetika vedre melanholije” je u Biblioteci “Gligorije Vozarović”, u okviru Novembarskih gradskih svečanosti. Promociju je vodila Moravka Todić, bibliotekar.

Možda Vam se svidi i