77 godina od proboja Sremskog fronta

Od strane Ozon
0 komentar

Polaganjem venaca i odavanjem pošte nastradalima, danas, 12. aprila u Adaševcima biće obeležena 77. godišnjica proboja Sremskog fronta.

U Adaševcima kod Šida u okviru Spomen-kompleksa „Sremski front“povodom obeležavanja 77. godišnjice od proboja Sremskog fronta ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić predvoće državnu ceremoniju.

Ceremoniji će pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati veliki broj preživelih učesnika ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici Opštine Šid kao udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Punih stotinu sedamdeset pet dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko dve stotine pedeset hiljada vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada „Italija“.

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko trinaest i po
hiljada jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, hiljadu sto pripadnika Crvene Armije, šest stotina trideset pripadnika bugarske Narodne Armije i stotinu šezdeset tri Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja, poginulo je oko trideset hiljada vojnika.

Važno je naglasiti da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog
svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

Možda Vam se svidi i